képviselő-testületi ülés

2019.11.27. 07:00

Emelkednek a bácsalmási bérleti díjak

Kedden délután képviselő-testületi ülést tartottak a Bácsalmási Kulturális Központ oldaltermében, melynek nyílt ülésén kéttucatnyi napirendi pontot tárgyaltak meg a városatyák.

Juhász Jenő

Táncsics utcai lakások

Fotó: Juhász Jenő

Németh Balázs polgármester beszámolója után elsőként az iparűzési adóról tanácskoztak. A helyi iparűzési adó mértéke jelenleg az adóalap 1,7 %-a; az ideiglenes jelleggel végzett tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 5.000 Ft. Bácsalmáson 2017-ben 831 fő, 2018-ban 798, 2019-ben pedig 804 fő fizetett iparűzési adót. Az adóbevétel alakulása az utóbbi három évben: 131, 121 és 128 millió forint. A maximális 2 százalékra való emelés esetén 150 millió forintos iparűzési adó bevétel várható a bácskai kisvárosban.

Január elsejétől emelkedik a helyi iparűzési adó
Fotó: Juhász Jenő / illusztráció

A 2014-ben megalkotott lakásrendeletben változatlanul hagyták a 2011. évi bérleti díjakat, éppen ezért mára már szükségessé vált annak felülvizsgálata és módosítása. A szociális bérlakásoknál az eddigi 270 Ft./négyzetméter/hóról 320 forintra, míg a piaci alapú lakásoknál a 440 Ft./négyzetméter/ hóról 520 Ft-ra emelik a bérleti díjat. Az új tarifák 2020. márciusától kerülnek alkalmazásra.

Táncsics utcai lakások
Fotó: Juhász Jenő

A piaci helypénz árak öt éve nem változtak, januártól azonban némi változásokra számíthatnak az árusítással foglalkozók. A piaci árusítóhelyen négyzetméterenként 150 forintot fognak kérni a korábbi 121-gyel szemben. A piaci asztal 700 forintba fog kerülni négyzetméterenként, a pavilonokért pedig 1200 forintot kell fizetni darabonként.

Pavilonok a Rákóczi utcai piacon
Fotó: Juhász Jenő

A bérleti díjak emelésének egyhangúlag való elfogadása után a képviselők még döntöttek néhány önkormányzati ingatlan értékesítéséről és a folyamatban lévő pályázatok közbeszerzéseiről is. A zárt ülésen pedig a jövő évi Bursa Hungarica pályázóiról és féltucatnyi letelepedési támogatásról döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában