Soltszentimre

2019.11.08. 07:00

Adományok segítségével gyógyulnának

Speciális tornaeszközöket szeretne vásárolni magának és kedvesének a Guillain–Barré-szindrómából kigyógyulni akaró soltszentimrei Szücs Péter Lajos. A rávalót a borgyűjteménye értékesítéséből befolyt pénzből szeretné előteremteni.

Gulyás Sándor

Szücs Péter Lajosnak Guillain–Barré-szindrómája van, emiatt lebénult nyaktól lefelé

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Szücs Péter Lajos tavaly március elején került be a kecskeméti kórház sürgősségi osztályára, majd a neurológiára. Az orvosok megállapították, hogy Guillain–Barré-szindrómája van, emiatt bénult le nyaktól lefelé. Szegedről nyolc hónap után tért haza először, azóta pedig rendszeresen jár rehabilitációs kezelésekre. Az elmúlt tizenkilenc hónapból mindössze hármat töltött el otthonában. Az egyedül élő, erős akaratú férfi nem hagyta el magát, s mivel már karjai kezdtek újra életre kelni, megpróbálkozott kisebb házimunkákkal. Állapota lassan, de javulni kezdett, melyben nagyban közrejátszott, hogy a bajban nem maradt egyedül.

– Évekig tagja voltam a Solti Bikák kötélhúzó csapatának, bár az utóbbi időben már nem vettem részt a versenyeken, a barátság viszont megmaradt. Ők voltak, akik elsőként nyújtottak segítő kezet. A kórházi kezelés ideje alatt is gyakran érdeklődtek hogylétem felől, lelket öntöttek belém, és apróbb dolgokkal segítettek, jobbá téve így mindennapjaimat. Miután hazatérhettem otthonomba, sporttársaim továbbra is mellettem maradtak. Élelmiszereket hoztak, ha kellett kitakarítottak, januárban pedig egy mosogatógéppel leptek meg. A legtöbbet Lencsés Sándornak, a csapat vezetőjének, illetve a szomszédomban lakó házaspárnak, Hajdu Gergelynek és Hajdu-Kapocs Erikának köszönhetek, akik nap mint nap ott voltak mellettem – mesélte Szücs Péter Lajos.

A soltszentimrei férfi a kórházban, a rehabilitációs kezeléseken ismerkedett meg párjával, Sebesi Évivel, akinek bal oldala lebénult stroke miatt. Együtt tanultak meg újra járni, de a továbblépéshez speciális tornaeszközökre lenne szükségük.

– Havi jövedelmünk éppen hogy elegendő a napi megélhetésünkhöz, a tornaszerek beszerzése így reménytelennek tűnt. Ekkor jutottam arra az elhatározásra, hogy megválok féltve őrzött borgyűjteményemtől. Reményeim szerint sikerül annyi pénzt összegyűjteni, hogy megvegyük a gyó­gyulásunkhoz szükséges eszközöket. A borok ára egységesen harmincezer forint. Emellett örömmel fogadunk minden adományt, ami hozzásegít bennünket a gyógyuláshoz – tette hozzá Szücs Péter Lajos.

Hosszú idő és sok-sok munka kell ahhoz, hogy Péter és párja végérvényesen talpra tudjon állni. A kezelések a rehabilitációs központokban történnek, ám a mielőbbi gyógyulás érdekében az otthon töltött másfél, két hónapos szünetben is folytatni kell a tornát. A rendelkezésre álló eszközök, mint a kézi súlyzók, gumiszalag, gumilabdák azonban már nem elegendőek.

Szücs Péter Lajosnak Guillain–Barré-szindrómája van, emiatt lebénult nyaktól lefelé
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Rendkívül fontos a csont, az izomrendszer és a perifériás idegrendszer erősítése, ingerlése. Ezt segíti elő az úgynevezett függőleges, vagyis álló testhelyzet, amit csak speciális eszközökkel lehet elérni. Az eszközök előnye, hogy a beteg otthonában, önállóan is tudja azokat használni – hangsúlyozta Gulyás Anikó gyógytornász.

Szücs Péter Lajossal a Facebookon lehet felvenni a kapcsolatot, pénzadományokat pedig az alábbi számlaszámra küldhetnek a segíteni szándékozók: OTP 11773322-02043988.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában