Bácsalmás / galériával

2019.10.09. 11:30

Gálaműsorral ünnepelték a 30 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálatot

„A hit védelme és a szegények szolgálata” – a máltaiak e régi jelmondatával 30 éve alapították a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot Csilla von Boeselager bárónő és Kozma Imre atya közreműködésével. A megalakulásra emlékeztek a Bácsalmási Kulturális Központban a Zene Világnapja alkalmából a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik támogatására tartott három órás gálaműsorral, ahol a meghívott sztárvendégek és helyi előadók mellett környékbeli művészeti csoportok is felléptek.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. február 4-én kezdte meg működését, Kozma Imre atya volt a szeretetszolgálat alapító elnöke. – A megalakulást követően több tízezer keletnémet részére biztosított menekülttábort a zugliget kertjében. Ezzel az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakcióját indította el. A romániai forradalom kitörése után a magyar szeretetszolgálat segélyszállítmányok sokaságát juttatta el Romániába. Majd a szétbomló Jugoszlávia háborúi idején csaknem hatvanezer magyar, horvát, bosnyák életét igyekeztek segíteni és sebesültek százait menekítette ki a háború dúlta délszláv vidékről – emlékeztetett ünnepi köszöntőjében Sinka József, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bácsalmási csoportjának vezetője.

Rámutatott: a 30 éves működés alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos szervezetté nőtt, ennek lett részese a 2017-óta működő bácsalmási csoport is, amely tíz fővel alakult meg. A város és térségének hátrányos helyzete és korosodó népessége sok munkát ró a szervezetre is. A több mint két éves működésük alatt, közel ezer kilogramm tartós élelmiszer adományt és több mint tizenháromezer kilogramm ruhaneműt juttattak el közel ezerhétszáz rászoruló családnak. A térség iskoláinak és óvodáinak osztottak alma és pékáru adományt, bébiételt és tápszereket adományoztak a térségi védőnői szolgálatnak. Együttműködnek a térség összes családsegítő és jóléti szolgálatával.

Több mint száz ügyféllel tartják rendszeresen a kapcsolatot és több alkalommal segítettek lakó ingatlanhoz juttatni rászorulókat, juttattak megfelelő ellátáshoz hajléktalanokat, munkához tartós munkanélkülieket, valamint rendszeresen üdültetnek hátrányos helyzetű gyermekeket a Liechtensteini Vöröskereszt segítségével. Számos közösségi eseményt szerveztek, ételosztást, „Máltai” Mikulást a bácsalmási gyerekeknek.

A közel három órás gálaesten fellépett az egyik hazai televíziós tehetségkutató műsor felfedezettje, Vastag Tamás, Fonogram-díjas és Szenes Iván díjas magyar énekes, színész. A műsorban több mint százan működtek közre, Bundula Marcella zongoratanár és növendékei, a Bácsalmási Egyházi Kórus, a Máltai Szeretetszolgálat Bácsalmási Csoportjának Gyermekkórusa, Szőke Mónika vezetésével. Szűcs-Nagy Liza dalénekes, Geri Tamás, a komáromi Magyarock Dalszínház és a komáromi Lovas Színház színésze, Benedek Viktória, a Kalocsai Hang Vagy énekes tehetségkutató külön díjasa. Magdali Anna és a bátai Pántlika Zenekar, a 2017-es évben a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató verseny középdöntősei. A Madarasi Búzavirág Nyugdíjas Klub népdalköre, a pacséri citerazenekar és asszonykórus, a Madarasi Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekar, Szente Alfonz Gergely vezetésével, a Bácsalmási Őszikék Nyugdíjasklub és Dalkör tagjai, valamint Mezei Gábor harmonika virtuóz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában