Baja

2019.10.19. 20:00

Elkészült az ulmi dereglye Baján

A Magyarországi Németek ÁMK-jának udvarán pénteken avatták fel az ulmi dereglyét. Az Ulmer Schachtel (ulmi dereglye) egy lapos folyami hajó, amely a Duna menti svábok 18. századi kivándorlásának szimbóluma. Nevét egy korabeli stuttgarti képviselőnek köszönheti, a bajai, minta nélküli építményt Sándorfi Róbert építész irodája tervezte.

Kubatovics Tamás

Forrás: Petőfi Népe

A Bácskai Németekért Közalapítvány, a helyi német önkormányzat, a Bácska Német Kulturális Egyesület és az MNÁMK mellett az Országos Német Önkormányzat, valamint a város önkormányzata is támogatta a közel 25 millió forintba kerülő projektet.

– Ez a hajó leginkább szimbólum. A Duna és a rajta közlekedő hajók országokat és népeket kötnek össze. A mi ulmi dereglyénk is kapocs olyan emberek között, akik fontosnak tartották, hogy a magyarországi németek múltjának egy darabját megjelenítsék a jövő nemzedékek számára – fogalmazott köszöntőjében Szauter Terézia főigazgató. Név szerint említette az ötlettől a megvalósításig rendkívül sokat tevő Ruff Teréziát, Csorbai Pétert, Emmert Józsefet és Manz Alfrédot.

Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a dereglyén az interaktív kiállítás segít felidézni, milyen lehetett 20 embernek együtt utazni a bizonytalan jövőbe, az ismeretlenbe, az új haza keresésébe vetett szilárd hittel. Az ide érkezett németek hazára leltek, és utódaik ugyanilyen kemény és becsületes munkájuknak is köszönhetően ma is hazájuknak érzik ezt a földet. Nyirati Klára polgármester pedig arról beszélt, hogy hisz a néplélek fogalmában és ezen tulajdonságok, jellemzők összeadódnak más népekével, ami csak fejlődést jelenthet. Ez a dereglye szimbóluma a közös munkának, amit az Unió népei végig tudnak vinni.

Az emlékművet széles körű összefogással hozták létre
Fotó: Petőfi Népe

Englenderné Hoch Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke személyes, családi történetét közzé téve úgy fogalmazott: a bárka joggal viseli a Hoffnung/Remény nevet, hiszen a letelepedők azon akaratát jelképezi, hogy új hazára találjanak, de egyúttal ne adják fel nyelvüket, szokásaikat. Ezért támogatták a bajai kezdeményezést és nyilvánították országos emlékművé az Ulmer Schahtelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában