Kiskunhalas / galériával

2019.10.06. 12:15

30 éves jubileumot ünnepeltek a testvériskolák

Három évtizedes együttműködését ünnepelte a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma, valamint a kronachi Lorenz-Kaim-Schule péntek este a Csipkeház dísztermében.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

A megjelenteket Szabó Edina, a halasi szakiskola igazgatónője köszöntötte. Az intézményvezető köszöntőjében kifejezte háláját az 1989 óta töretlenül fennálló testvériskolai kapcsolat megalapozói felé. – Bátor lépés volt ez, hiszen akkor még nem volt Európai Unió, nehezebb volt gördülékenyen együttműködni két országnak. Ez a kapcsolat nem csupán formális, tele van tartalommal, hisz az intézmények mellett az emberek is jó viszonyt alakítottak ki egymással. Megismerhettük egymás kultúráját, a másik ország társadalmát. Az együttműködésünk immár generációkon átívelő és kötelességünk a jövőben is fenntartani – hangsúlyozta Szabó Edina.

A kronachi testvériskola igazgatója, Rudolf Schirmer örömét fejezte ki, hogy az egymás iránti bizalom, a barátság és a tisztelet több évtizedes kapcsolat ünneplését teszi lehetővé idén. Az iskolavezető kiemelte, hogy a cserekapcsolat lehetőséget ad arra, hogy a tanulók a jövő kihívásaiban magabiztosan helyt álljanak és a szakmájukban is kiteljesedhessenek. Rudolf Schirmer egy Kronachot ábrázoló akvarell képpel köszönte meg a halasi intézményvezető munkáját.

Angela Hoffman kronachi alpolgármester, aki először járt Kiskunhalason, elismerően nyilatkozott az elmúlt harminc év gyümölcsöző kapcsolatairól mind az iskolák, mind a városok között. Az alpolgármester Kronach város címerét és – tekintettel arra, hogy Bajorország a sörkészítés fellegvára – egy korsót ajándékozott Szabó Edina igazgatónőnek.

A testvérkapcsolatban korábban közreműködők magával ragadó lendületét húzóerőnek nevezte Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere. A városvezető a Munkácsy-díjas halasi művész, Berki Viola egy-egy alkotását ajándékozta köszönetképp a kronachi iskola igazgatójának, valamint Hubert Zapf, külkapcsolatokért felelős kronachi hivatalnoknak.

Az ünnepi találkozót baráti beszélgetésekkel egybekötött vacsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában