Kecskemét

2019.09.23. 11:30

Danyi Judit az Állami áruházban játszott szerepéért kapott díjat

A kecskeméti Kato­na József Színház társulatának színésznője, Danyi Judit nyerte el a Városmajori Színházi Szemle Legjobb női mellékszereplő díját az Állami áruház című produkcióban nyújtott alakításáért. A színésznővel karakteréről, Ascher Giziről, elismeréseiről és az idei évadról beszélgettünk.

Koós Kata

Ascher Gizi megformálásáért díjazták Danyi Juditot

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

– Számított az elismerésre?

– Azt tudtam, hogy sikerem van a közönségnél, arra azonban egyáltalán nem számítottam, hogy egy országos fesztiválon elnyerhetem vele a legjobb karakterszínésznő díját. Három zsűritag volt: Nagy- Kálózy Eszter, Tenki Réka és Miklós Melánia. Nagyon nagy megtiszteltetés számomra.

– Mennyire érzi közel magához Ascher Gizi karakterét?

– Nagyon imádom Gizit. A legnagyobb spíler az Állami áruházban, a legkétlakibb szereplő. Végtelenül humoros, külsőleg pedig Marilyn Monroe-­karakter, úgy nézek ki. Imádom továbbá, hogy táncolhatok és énekelhetek is a darabban, mert a pályám során általában prózai szerepeket játszottam. Mikor az olvasópróbán szembesültem a karakteremmel, első ránézésre semmi különös, picike szerepnek tűnt. A munkafolyamat alatt a rendezők, Benkó Bence és Fábián Péter duzzasztották fel egy nagyon jó karakterré azzal is, hogy engedték megvalósítani az ötleteimet. Például kitaláltam, hogy miért ne lehetne a titkárnő, a karakterem a spion, aki jelent a többiekről. Abban az időben ugyanis valóban gyakori volt, hogy a titkárnő írta a jelentéseket, például arról, hogy ki mennyire párthű, vagy ki kibe szerelmes. Hiszen ő mindent látott és hallott, össze­kötötte a vezérkart a munkásokkal.

– Pályája során számos elismerésben részesült már: többek között Radó- és Domján Edit-díjat kapott, öt alkalommal választották az évad legjobb színésznőjének, kétszer nyerte el a Pék Matyi-díjat, 2013-ban pedig Kecskemét városának legrangosabb kulturális díját, a Katona József-díjat. 2015-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel méltatták munkásságát. Mely elismerés áll legközelebb a szívéhez?

– Minden díj nagyon jólesik, hiszen mind egy-egy visszajelzés. Mind máshogy kedves a szívemnek. Máshogy melengeti, ha a kollégáim szavaznak, máshogy, ha a közönség, a szakma vagy a város méltat, de mindegyik melengeti a lelkemet. Emellett ösztönöz is. Hiszen például az Állami áruház kapcsán immár az dolgozik bennem a színpadon, hogy innentől kezdve a közönség úgy néz majd Ascher Giziként, hogy én ezért az alakításomért kaptam díjat. Tehát most még jobbnak kell lennem, nehogy csalódást okozzak.

– Egy fő- vagy egy mellékszerepért kapott díj tölti el nagyobb büszkeséggel?

– A pályám elején gyakran hallottam idősebb kollégáktól, hogy kisebb szerepet jóval nehezebb jól eljátszani, mint egy főszerepet. Bár sokáig nem hittem nekik, az évek során beláttam, igazuk volt. Öt évvel ezelőttig ugyanis nagyrészt főszerepeket játszottam, és az valóban jóval könnyebb. Mikor oldalakon keresztül beszélek, minden szereplő körém van rendezve, a reflektorfény, a figyelem folyamatosan rám irányul, abban könnyű jónak lenni. Mikor azonban csak néhány mondata van az embernek, jóval nehezebb emlékezeteset nyújtani a színpadon. Ilyen értelemben egyáltalán nem nagyobb dicsőség egy főszerepért kapott díj, mint egy karakterszerepért kapott elismerés.

Ascher Gizi megformálásáért díjazták Danyi Juditot
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

– Az idei évadban milyen szerepekben láthatja majd a közönség?

– Az Állami áruházat még egész évadban játsszuk. Most zajlanak a Ballada a 301-es parcella bolondjáról című Schwajda György-darab próbái. Cseke Péter rendezi, és a bolond menyét játszom majd benne, mely kicsit intrikus karakterszerep. Majd pedig a Jelenetek egy házasságból című Ingmar Bergman-­darabban játszom a feleséget, mely szép feladatnak ígérkezik. Réczei Tamás fogja ren­dezni.

Huszonegy éve Kecskeméten

Danyi Judit 1971-ben született Budapesten. A fővárosi Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, majd a Gór Nagy Mária Színitanodában tanult. 1991–1992-ig az Arizona Színházban, 1992–1996 között a Győri Nemzeti Színházban játszott. 1998 óta a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja. Férje Hegedűs Zoltán színművész. Két gyermekük van: Fanni és Dániel. Díjai: Radó-díj (1999), Domján Edit-díj (2000), Az évad színésznője (2000, 2001, 2003), Aranykecske díj (2005), A legjobb színésznő (2008/2009-es évad), Pék Matyi-díj (2009, 2012), Katona József-díj (2013), Magyar Arany Érdemkereszt (2015), Városmajori Színházi Szemle: Legjobb női mellékszereplő díj (2019).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában