galériával

2019.09.14. 18:39

A szívbeteg Dorináért és családjáért futottak a kecskemétiek

Jótékonysági futást szervezett szombatra a E-Kecsap Alapítvány, hogy így is támogassák egy szívműtét előtt álló hatéves kecskeméti kislány, Dorina családját.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Lassan öt éve, hogy egy Széchenyivárosban élő édesanya, Papp Jánosné Szilvia hihetetlenül nehéz helyzetbe került. Mint elmondta, férjét 2015 februárjában félrekezelték, az orvosok nem vették észre, hogy infarktusa volt, hanem csak influenzát állapítottak meg, és két hétre rá elhunyt. Szilvia egyedül maradt három lányával, a nagyobb ikrekkel és az akkor még icipici Dorinával. Nem sokkal később újabb tragédia érte a családot, a nagyszülőket is elvesztették, így az anyuka jelenleg csak húgára számíthat. Legalábbis a családból, mert az Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány melléjük állt, és azóta is segítik őket, hol tartós élelmiszerekkel, hol ruházattal vagy más adománnyal. De Szilvia nagyon hálás azért a törődésért is, amit Dorina ovijától, a Lánchíd utcai óvodától kaptak.

Dorina szívbetegséggel született: a szívkamrájánál egy öt-hat milliméteres lyuk van a sövényen. Szerencsére nincsenek rosszullétei, de fáradékony, nem szabad sportolnia, nem terhelheti túl magát. Pszichésen rendkívül megviselte apukája halála, például rosszul eszik, Szilvia emiatt rendszeresen jár vele pszichiáterhez. Az anyának meg kell birkóznia az egyik – 23 éves – ikerlány betegségével is. Neki gerincműtéte volt, hajolni nem tud, állandó felügyeletet igényel, Szilvia ezért nem dolgozik. A család napi anyagi gondokkal küzd, hiszen az otthonápolási díj nem szokott kitartani a hónap végéig, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a harmadik lány egyetemre jár.

A szeptemberben iskolássá vált Dorinát jövő februárban fogják megoperálni Budapesten.

– A sírógörcs kerülget, ha a műtétre gondolok. Fel kell készülnöm rá lelkileg is, de nagyon nehéz, hiszen ugyanúgy nyitott szívműtét lesz, mint a férjemnek volt… Csak sikerüljön, ez a legfontosabb! – mondta könnyeivel küszködve az édesanya. És közben sajnos foglalkoznia kell az anyagiakkal is, hiszen sok lesz a kiadásuk: Dorinának egy hónapig bent kell majd lennie a kórházban, utána valószínűleg rehabilitáció is következik, és az édesanya természetesen szeretne mellette maradni. Viszont emellett meg kell oldania beteg nagylánya felügyeletét is.

A kétségbeejtő helyzetben az Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány ismét segítségükre sietett. A Széchenyiváros Hete programsorozat keretében – Pappné Szilviát is meglepve – egy jótékonysági futóversenyt rendeztek szombatra, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontba. Ezen több mint harmincan vettek részt, és a felajánlásokból összesen 111 ezer forint gyűlt össze, amit át is adtak az anyukának.

Aki lehetőségeihez mérten szeretné támogatni a családot, az édesanya számlaszámára való utalással megteheti: Fókusz takarékszövetkezet 51900049-10005989- 00000000.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában