oktatás

2019.09.29. 13:06

A következő tanévben indul a kadétképzés Halason

Jövő szeptembertől elindulhat a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában is a honvéd kadétképzés – jelentette be az intézményben tartott állománygyűlésen Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságának parancsnoka.

Pozsgai Ákos

Baráth István dandártábornoknak jelent Hurtony Zsolt százados

Forrás: Petőfi Népe

A Dékáni-szakgimnázium élen jár a területi önkéntes katonák toborzásában és felkészítésében, az országban az elsők között alakult meg a Kiskunhalasi Járási Önkéntes Területvédelmi Század, és eddig komoly eredményeket ért el – hangoztatta köszöntőjében Baráth István dandártábornok, aki elmondta, hogy a halasi oktatási intézmény kiemelt együttműködő partnere a Magyar Honvédségnek. A tábornok bejelentette, hogy a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a 2020/21-es tanévtől csatlakozik a Magyar Honvédség kadétprogramjához.

– A honvéd kadétképzés a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program része, eddig már több iskola is csatlakozott a programhoz, a világ változásaira készíti fel a fiatalokat. Nem feltétlen a jövő katonáit akarják kiképezni, hanem inkább a hazaszeretet érzését szeretnék kialakítani a fiatalokban – mondta Baráth István dandártábornok.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: országos beiskolázású 30 fős osztállyal kezdik a képzést a következő tanévtől. A szakmai ismeretek alapvetően a katonai ismeretekhez kötődnek. Ezek között lesz a szakmai informatika, a szakmai nyelvnek a tanulmányozása, hadtörténeti ismeretek, közigazgatási ismeretek, jogi ismeretek, illetve lesznek katonai jellegű ismeretek, tehát alaki gyakorlatok, lövészet, harcászati, önvédelmi ismeretek és gyakorlat, elsősegély és hazafias nevelés. A diákok a képzés befejeztével – a közismereti tantárgyak mellett – kötelezően a honvédelmi tantárgyakból is érettségi vizsgát tesznek – sorolta Papp Gyula főigazgató. Hozzátette: a kadétképzésben részt vevő fiatalok szakgimnáziumi keretek között informatikus technikusi végzettséget szerezhetnek. Továbbtanuláskor a diákok pluszpontokra számíthatnak, ha jelentkeznek a Nemzetvédelmi Egyetemre vagy az Altiszti Akadémiára, ha viszont úgy döntenek, hogy a civil életben szeretnék tovább folytatni, akkor is jó eséllyel tudnak majd elhelyezkedni, vagy bármely más felsőoktatási intézményben továbbtanulni.

A képzésben a civil tanárok mellett katonák is részt vesznek majd – erről már Molnár Nándor a Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója beszélt, aki elmondta, hogy a következő tanévkezdésre megteremtik az intézményben a katonai képzéshez szükséges humán és tárgyi erőforrást, ehhez különböző technikai eszközöket is vásárolnak, valamint a szükséges együttműködési megállapodásokat előkészítik a különböző katonai szervezetekkel a gyakorlati képzéshez.

A Kiskunhalasi Járási Önkéntes Területvédelmi Század állománygyűlésén négy újabb tartalékos katona írta alá a belépéshez szükséges szerződést ünnepélyes keretek között. Az állománygyűlésen elismeréseket is átadtak, Baráth István dandártábornok oklevelet nyújtott át Kalló Petra tartalékos szakaszvezetőnek, Gáspár Krisztina tartalékos szakaszvezetőnek, Dávoda Zoltán tartalékos szakaszvezetőnek és Orcsik Márk tartalékos szakaszvezetőnek.

Polyák István ezredes, a 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred irányítójának elismerését vehette át Hurtony Zsolt százados, Balogh István zászlós és Kovács István zászlós. Papp Gyula főigazgató oklevéllel ismerte el eddigi munkáját László Sándor főtörzsőrmesternek, Horváth József őrmesterek és Németh Ottó őrmesternek. Baráth István dandártábornok emléktárgyat adott át Papp Gyula főigazgatónak és Molnár Nándor igazgatónak. Durgó Tamás őrnagy az önkéntes tartalékos rendszer helyi szervezésében kifejtett szolgálataiért Vezdán Csaba főhadnagy, szakmai tanárt részesítette elismerésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában