Bács-Kiskun

2019.08.10. 07:31

Egy hétig lehet zavaros a csapvíz

Idén harmadszor végez nagyszabású fertőtlenítést a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. (Kiskunvíz).

Gábor János

Dunatetétlentől Dusnokig, illetve a másik vonalon: Dunapatajtól, Öregcsertőn át Miskéig kezdték el klórozni az ivóvízhálózatot csütörtökön. A vegyszer koncentrációja az egészségre teljesen ártalmatlan, de a mosatás napjaiban ezúttal sem érdemes automata mosógépet használni.

– Először a barákai vízbázishoz legközelebb eső települések kapják meg a nagyobb klórdózist: Foktő, Uszód, majd Kalocsa nyugati városrésze és végül a teljes területe – vázolta az adagolt szer terjedését Szigeti Attila, a Kiskunvíz műszaki igazgatója. – Az első napokban csak egyszerű fertőtlenítést végzünk, azzal a céllal, hogy elterüljön a klór a kistérségi rendszeren, majd hétfőn elkezdjük a mosatást – tette hozzá.

A vízrendszer nagy nyomással történő átmosása Kalocsától indul, és a hét közepére, második felére az egész hálózatra kiterjesztik: először észak-északkeleti irányban, tehát Harta és Dunatetétlen, majd délebbre, Miske és Dusnok felé. Helyenként ekkor tapasztalhatja majd azt a lakosság, hogy enyhén zavaros víz folyik a csapokból, hiszen ezzel az eljárással választják le a csőfalakról a biofilm-rétegeket, vagyis nyálkás bevonatokat. A mosatás idején nem érdemes kényesebb ruhaanyagokat mosni, mivel a víz beszínezheti a textíliákat, és a mosógépeket is jobban próbára teszi.

A műszaki vezető megjegyezte: ezúttal kevésbé zavaros víz folyik majd a csapokból, mivel tavasszal már elvégeztek egy nagynyomású mosatást, ugyancsak a teljes hálózaton, ráadásul a nyári időszakban eléggé megugrik a vízfogyasztás, így nyilván kisebbek a lerakódások a csövek belső falán. A teljes folyamat bő egy hét alatt játszódik le, az egyes településeken csak néhány napos kényelmetlenséggel kell számolni.

Ezek is érdekelhetik