felújítás

2019.08.28. 14:00

Biztonságossá teszik a halasi templomot

Bontják a meglazult, veszélyessé vált vakolatot a kiskunhalasi református templom külső homlokzatáról. A munkálatok nem voltak tovább halogathatók, mert a közelgő tanévnyitó ünnepséget is a templomban tartják, a református egyház pedig szerette volna elkerülni, hogy bárkit is baleset érjen.

Pozsgai Ákos

Mára több helyen is újra kritikussá vált a kiskunhalasi református templom külső homlokzata. Néhány hete egy járókelő hívta ki a tűzoltókat, mert egy nagyobb darab vakolat majdnem a fejére hullott. Akkor leverték a legrosszabb állapotban lévő részeket, és a tűzoltóság szalaggal lekerítette a templom előtti főbejáratot.

A további beavatkozással azonban nem lehetett várni. A torony északi oldaláról újabb vakolatdarabok zuhantak a templom előtti járdára. Néhány hete nyilatkozott hírportálunknak Édes Árpád református lelkész a torony állapotát összegezve: a helyzet ismét komollyá vált, eljött a cselekvés ideje – fogalmazott.

A templom külső homlokzatán az elmúlt tizenhárom évben két alkalommal is végeztek kisebb-nagyobb felújításokat, de azt megelőzően is több mint harmincmillió forintot költöttek állagmegóvásra. Legutóbb, három évvel ezelőtt, elsőként az elrozsdásodott esőcsatornákat és a tetőn a korrodálódott bádoglemezeket cserélték újakra, ami az egyik legfőbb okozója volt annak, hogy a falak újra és újra átáztak. A problémát azonban ezzel még nem sikerült teljes mértékben megoldani, ezért alpintechnikusok verték le a meglazult vakolatdarabokat és javították ki a hibás homlokzati részeket.

Az ismételt felújításra nem kellett sokat várni, a református egyház árajánlatot kért vállalkozóktól, a kiválasztott cég pedig hétfőn fel is vonult a munkaterületre. Első körben a még megmaradt veszélyes vakolatdarabokat verik le az emelőkosárból, hogy a templomba tervezett tanévnyitó ünnepséget zavartalanul tudják megtartani, a diákok, a hozzátartozók és az érdeklődők szabadon közlekedhessenek a főbejáraton keresztül is.

A tanévnyitóra leverik a málló vakolatot a kiskunhalasi református templom tornyáról
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Ezt követően kezdődnek meg a tényleges javítási munkálatok. A kivitelező cég vezetőjétől megtudtuk: egy hagyományos, speciális eljárással próbálkoznak, hogy valóban tartós legyen a felvitt új vakolat. Később azonban elkerülhetetlen lesz, hogy az északi, északkeleti oldalon a teljes külső homlokzatról leverjék a vakolatot, és ha a most alkalmazott technológiai eljárás beválik, akkor ezzel a módszerrel vakolják be a falat. A mostani javítási munkálatokkal várhatóan még az ősz folyamán végeznek.

Jól halad az orgona felújítása

Közben jól haladnak az orgona felújításával is a szakemberek, az első ütemben az orgona sípjait elszállították egy Budapest környéki restaurátor-műhelybe. A második ütemben pedig az orgonaszekrény felújítása következik, amelyet az eredeti állapotában szeretnének restaurálni, így nemcsak hangzásában, de látványában is egy impozáns külsejű hangszere lesz a templomnak, legkésőbb karácsonyra.

Megújul a templom szomszédságában lévő református parókia műemlék épületének tetőszerkezete is. Megerősítették a fagerendákat, új lécezést és cserepeket kapott a tető egy 15 millió forint értékű nyertes pályázatnak köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik