Baja

2019.05.28. 11:09

Fejet hajtottak az elhurcoltak emléke előtt

Vasárnap emlékeztek a városi könyvtárban, az egykori zsinagógában és a kertjében lévő emlékfalnál a helyi gyűjtőtáborból a halálba útnak indított zsidóság tragédiájára.

Kubatovics Tamás

Az emlékfalnál koszorúkat helyeztek el

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

A holokauszt áldozatait 1944. május 28-án, pünkösd vasárnapján szállították vonatra. Mintegy 8000 főből 400-nál kevesebben élték túl a vészkorszakot.

A Szent László ÁMK diákjainak műsorát követően Fináli Gábor, a fővárosi Hunyadi téri zsinagóga rabbija kiemelte: a vidéki megemlékezéseken két hónap alatt deportált több mint 400 ezer emberre emlékeznek, többségük német katonát Auschwitzban látott először.

Az emlékfalnál koszorúkat helyeztek el
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

– Az, hogy egy szent pillanatban lett deportálva a helyi közösség, érthetetlen és felfoghatatlan. Soha nem lehetünk abban biztosak, hogy hogyan és milyen formában köszön vissza a borzalom, itt vagy máshol, rajtunk vagy másokon – fogalmazott a rabbi a múlt és jelen párhuzamait említve. Az emlékfalnál Kovács László evangélikus lelkész azt emelte ki, hogy a zsidóüldözés és a keresztényüldözés valójában nemcsak emberek ellen támad, hanem az Örökkévalót is el akarja törölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában