Kiskunhalas

2019.04.24. 17:30

Az életben és a munkában is közös az útjuk

A feleség drámát ír, a férj eljátssza vagy épp megrendezi azt, pedig csak a feleség tudta tizenévesen, hogy a színházi világhoz szeretne tartozni. A művészházaspár ebbe a kalandos életútba avatta be szülővárosának közönségét.

Mester-Horváth Nikolett

Tallér Edina

Fotó: Szöllősi Mátyás

Tallér Edina, írónő és férje, Gerner Csaba, színész voltak kedd este a Forrás-Új Tükör Klub Halasról származom sorozatának vendégei a Közösségek Házában. A házaspár mindkét tagja kiskunhalasi születésű, jelenleg Budapesten élnek két gyermekükkel.

Az est elején a közönség megismerhette hogyan jutottak el külön-külön, majd együtt álmaik megvalósításához. Gerner Csaba mechanikai gépészetet tanult, nem készült színésznek. Később mégis egy bemutató miatt hagyta ki a szalagavatóját. – Soltis Lajos, színész-rendezővel való találkozás indított el ezen a pályán. Azt mondta megrendezi a rock színműt, amihez épp a zenéket gyakoroltuk a VHS nevű zenekarommal. Amikor bemutattuk a darabot a városban, akkor tapasztaltam meg először, hogy mi az a színház. Nem volt kérdés, hogy kihagyom a szalagavatót, hisz egybeesett a bemutató időpontjával – mondta Gerner Csaba.

Gerner Csaba
Fotó: Hőgye Renka

Soltis Lajos javaslatára felvételizett a békéscsabai színészképző iskolába, ahová felvették a rendező osztályába. Pályáját a Békéscsabai Jókai Színházban kezdte, jelenleg pedig szabadfoglalkozású színészként játszik Budapesten és vidéki városokban.

Tallér Edinát – férjével ellentétben – már kiskamaszként is nagyon érdekelte a színház. Ugyan nem színészként képzelte el magát, de valamilyen módon kapcsolódni szeretett volna ehhez a világhoz. – Miskolcra, az első magánegyetemek egyikére jártam, színháztudományi szakra. Két év után azonban egzisztenciális okokból abba kellett hagynom. Az addig megszerzett tudásommal mentem újságíró gyakornoknak Szegedre. Majd visszaköltöztem Halasra, itt vált belőlem igazi újságíró. Dolgoztam a Halasi Tükörnél és alapítója voltam a Halasi Hét című hetilapnak, majd későbbi férjem miatt Békéscsabára költöztem, ahol televíziós főszerkesztő voltam – mondta Tallér Edina.

Tallér Edina
Fotó: Szöllősi Mátyás

Tíz év békéscsabai élet után költöztek Budapestre, ahol Edina végül rátalálva saját útjára megjelentette első könyvét, amit több dráma és ifjúsági regény követett. – Hosszú évekig voltam műsorvezető, újságíró és elmúltam harminc éves, amikor beiratkoztam egy szépírói kurzusra, ahol a kortárs irodalom egyik szerzőjét hallgatva döbbentem rá, hogy dolgom van az irodalommal. El kellett hagynom az újságírói szabályokat, hogy szépíróvá válhassak, ez nem volt könnyű folyamat, de mindig az motivált, amit elérhetek, nem az, amit már elértem – hangsúlyozta Tallér Edina.

A művészpár két évvel ezelőtt létrehozott egy színházi csoportot, ahol alkotásaikkal nem megszokott módon beszélnek a korunkat érintő problémákról. Csaba a produkcióban színészként és rendezőként is megmutatkozik, míg Edina drámaíróként veszi ki részét az alkotói folyamatokból.

A házaspár Amerikába is elviszi a magyar kultúrát

Családjuk egy része New Yorkban él, és azt tapasztalták, hogy van igénye az ott élő magyaroknak anyanyelvükön megszólaló színházi előadást nézni. – Az első darab, amit előadtunk A dzsungel könyve volt. Leírhatatlan élményt nyújtott számunkra, amikor láttuk, hogy egy harmadik generáció óta külföldön élő család kisgyermeke – aki tökéletesen beszél magyarul – életében először néz magyar színdarabot és sír örömében a szüleivel együtt. Megható, ahogy évtizedeken át őrzik magyarságukat Amerikában, és mi segíthetünk nekik ebben – mondta Gerner Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában