Mélykút

2019.02.17. 13:16

A település szépkorúit is meglátogatták a busók

A helyi gondozási központ idős lakóit is meglátogatták a mohácsi busók az elmúlt szombaton, amikor a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében télűző mulatságot rendeztek a városban.

Pozsgai Ákos

A piactéren gyülekeztek az érdeklődők, akik a Mohácsról érkezett Izabrani Ketsching busó csoport tagjaival közösen vonultak fel a település utcáin.

A csoport a nevét a horvát válogatott szó alapján kapta, tagjai sokféle nemzetet képviselnek. A felszerelésük és ruháink nagy részét maguk készítik, az álarcokat maguk faragják, a sokac ruháikat is maguk varrják. Összesen 13 felnőtt busó, 7 sokac lány, 2 kisbusó és egy 1 boszorkány alkotja a csoportot. A minden évben megrendezett Mohácsi busójárás előtt hosszú heteket készülnek az eseményre: kiegészítik felszereléseiket, sütnek, főznek.

A Mohácsi busójárás Magyarország legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválja. Azt megelőző hetekben több településen is télűző programokon vesznek részt a mohácsi busók, kedvet csinálva, illetve ízelítőt adva azoknak, akik nem tudnak részt venni a február végi március eleji mohácsi busójáráson.

A hétvégi télűző felvonuláson a mohácsi busók meglátogatták a mélykúti gondozási központ idős lakóit is, akik nagyon örültek a vendégeknek. Az intézmény dolgozói pogácsával és süteménnyel várták őket. A maskarás busók a helyiekkel együtt vonultak a település utcáin vissza a piactérre, ahol télűző máglyát gyújtottak, aztán ízelítőt adtak a sokac, bunyevác táncokból.

A délszlávzene a határmentén élő mélykútiak számára ismerős, a településen valamikor rácok éltek, akiknek jó része a Rákóczi szabadságharc idején a Dunakanyarba, egy részük Szentendrére menekült. A mélykútiakhoz azonban közel áll a sokácok, bunyevácok hagyománya is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában