Kecskemét

2019.01.25. 11:30

A legtöbb tartalékost a megyében képezték ki

Tavaly Bács-Kiskun megyében sikerült legjobban az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzása. A kecskemétiek és környékbeliek alapfelkészítése jórészt a hetényegyházi MH Anyagellátó Raktárbázis laktanyájában zajlik ezen a héten is.

Hraskó István

A megyei zászlóalj létszáma már 300 fölé emelkedett

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

2017 őszén jelent meg az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma a Magyar Honvédség tartalékos rendszerében, 2018-ban már gőzerővel zajlottak a kiképzések is. Bács-Kiskunban olyan jól sikerült a toborzás és felkészítés, hogy a tavalyi év során a megyék közül itt esett át a legtöbb tartalékos az alapfelkészítésen. A megyei zászlóalj létszáma 300 fölé emelkedett, ez nagyon jó eredménynek számít – mondta el hírportálunknak Nagy Viktor alezredes, az újonnan megalakult 38. Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnoka (a 38-as hadrendi számot viselte a kecskeméti kötődésű Mollináry-gyalogezred is, amelynek történelmi hagyományait követve választották ugyanazt a számot).

A hetényegyházi MH Anyagellátó Raktárbázis laktanyájában ezen a héten tizenegy tartalékos az elsősegélynyújtást és a harci sérülések ellátását tanulja, valamint a béketámogató műveletekkel, a humanitárius segítségnyújtás feladataival ismerkedik.

A tartalékosnak jelentkezők legnagyobb része nappali tagozatos, 18-19 éves fiatal. Nagy Viktor alezredes elmondta, hogy nemtől, foglalkozástól függetlenül, a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig minden korosztályból várják a nagykorú, büntetlen előéletű, a katonai pálya és katonai élet iránt érdeklődőket.

– A tartalékos rendszer hosszú távon a fiatalokra építhető fel, toborzásunknak ez a fő iránya, sok iskolába ellátogatunk. Az a tény, hogy sok diák elvégezte az alapfelkészítést, azt tükrözi számomra, hogy a mai tizen-huszonéveseknek igenis fontos a honvédelem ügye, akarnak tenni környezetük biztonságáért. Nem jelenteném ki, hogy velük könnyebb vagy nehezebb lenne dolgozni, mint az idősebbekkel, de azt érdemes tudni és figyelembe venni, hogy a fiatalabb generációt másképpen és mással lehet motiválni. A felkészítést olyanná kell tenni, hogy kihívást jelentsen a számukra. Folyamatosan fenn kell tartanunk az érdeklődésüket, mert esetükben magas az ingerküszöb. Ami még fontos szempont a felkészítés során, hogy olyan ismereteket adjunk át, melyeket a civil életben is hasznosítani tudnak – hangsúlyozta az alezredes. Emellett figyelnek arra is, hogy a diákoknak tanulmányaikkal, a dolgozóknak a munkájukkal összeegyeztethető legyen az alapfelkészítés. A diákok például a 20 napot egyben, tömbösítve töltötték le tavaly nyáron Táborfalván, míg a munkavállalóknak negyedévente kell öt-öt napos távolléteket beiktatniuk (a legtöbb munkáltató ez időre kompenzációra jogosult a Magyar Honvédségtől).

Az alapfelkészítés során a tartalékosok megkapták az önvédelemre épülő katonai közelharc, a kézi- és fegyveres tusa alapjait, elsajátították a gépkarabély biztonságos kezelésének technikáját, de volt tájékozódási gyakorlatuk, harcászati foglalkozásuk és végrehajtották a kötelező éleslövészetet is. Idén a már kiképzett tartalékosok szinten tartó felkészítésen vesznek részt, ezen egyrészt felelevenítik a tanultakat, másrészt olyan új kiképzési feladatok is várnak rájuk, mint például a pisztoly kezelése vagy vegyvédelmi ismeretek és a rendszeresített védőeszközök használata.

Magasabb illetmény jár ettől az évtől

Nagy Viktor egyik idei célkitűzése, hogy lehetőleg az összes járásban legyen a felkészítés, mert így a járások vezetői, a polgármesterek és a lakosság is jobban magukénak érezhetnék az ottani századokat, a személyes kötődés nagyobb toborzóerővel bírna. Hétvégén is lesznek tartalékos felkészítések azoknak a jelentkezőknek, akik hétköznap nem tudnak elszabadulni munkahelyükről. A kiképzett tartalékosoknak és a csatlakozáson gondolkodóknak egyaránt jó hír, hogy az idei évtől lényegesen magasabb illetményt kapnak a Magyar Honvédség illetményfejlesztésének köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában