Kecskemét

2018.11.06. 17:30

Három napig várják a katasztrófavédelem kirendeltségei a társasházak lakóit

A katasztrófavédelem idén is meghirdette a Társasházak napja elnevezésű háromnapos konzultációsorozatát. A kedden indult eseménysorozat célja, hogy a társasházak lakóközösségei széleskörű tájékoztatást kapjanak az életterüket érintő tűzvédelmi szabályokról. A katasztrófavédelem szakemberei három napon keresztül, november 6. és 8. között az ország valamennyi kirendeltségén – Bács-Kiskun megyében a kecskeméti, a kiskunhalasi és a bajai kirendeltségen – személyesen is várják az érdeklődőket.

Horváth Péter

Társasházak napja néven hirdetett konzultációsorozatot a katasztrófavédelem, melynek három napjában a hatóság szakemberei adnak felvilágosítást a társasházak lakóközösségeit érintő tűzvédelmi szabályokról. A leggyakrabban előforduló kérdésekről kedden sajtótájékoztatót is tartottak a kecskeméti kirendeltségen.

– Sok kérdés merül fel a lakók részéről a tárolást illetően – mondta Gál Barna alezredes, a kirendeltség hatósági osztályvezetője.

Sokan tartanak bútort, kerékpárt és virágot a társasházak folyosóin. Hogy ezt megtehetik-e a lakók, fontos tisztázni azt, hogy menekülési útvonal, vagy csupán közlekedésre szolgál, mert ezekre eltérő tűzvédelmi szabályok vonatkoznak. Ehhez segítséget nyújt az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség, ahol az épület tűzvédelmi tervdokumentációja is rendelkezésre áll, mely alapján egyértelműen azonosíthatók a kérdéses területek rendeltetése.

A robogó, segédmotoros kerékpár tárolását nem tiltja a jogszabály, ezért tárolási rendeltetésű helyen elhelyezhető, azonban a társasházak tűzvédelmi házirendje rendelkezhet ennek tiltásáról. A háromszintes vagy tíz lakóegységnél többel rendelkező társasházaknál kötelező a tűzvédelmi házirend megalkotása.

A szakemberek szerint a társasház lakóinak a közös helyiségek tűzbiztonságára is ügyelniük kell Fotó: Bús Csaba

Visszatérő kérdés, hogy szerelhetünk-e rácsot a lakásunk előtt lévő közlekedő bejáratához. Gál Barna szerint a menekülésre használt útvonalon csak úgy helyezhetők el rácsok, ha azok egy tűzeset során nem akadályozzák a beavatkozó tűzoltók és mentők munkáját.

Az osztályvezető szerint fontos a szellőzőrendszerek tisztítása, mert ezekben olyan lerakódások keletkezhetnek, melyek tűzveszélyesek lehetnek. Ezeket, ha a gyártói előírás másképp nem rendelkezik, háromévente kell tisztíttatni. A hulladékledobó helyiségek csak akkor használhatók tárolásra, ha a födémáttöréseket a födémre jellemző tűzállóságúra cseréli és tűzálló ajtókat helyeznek fel.

A társasházak szigetelésénél különösen fontos, hogy minősített homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazzanak, ami szakszerű kivitelezés mellett garantálja a biztonságot, vagyis sokak félelmével ellentétben a jól kialakított szigetelés nem gyúlékony. A tervezésbe javasolt tűzvédelmi szakember bevonása, illetve célszerű a tervezett kialakítás egyeztetése a katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

– Ha csak engedélyezett, a paramétereknek megfelelően tanúsított hőszigetelő rendszer tesznek fel, többletveszélyben senki sem lesz – mondta Marozsi András, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője.

Sokat tehetünk a lakástűz megelőzéséért

Marozsi András szerint javasolt a jó minőségű, minősített szénmonoxid- és füstérzékelő, ami adott esetben életet menthet. Napjainkban megnövekedett a háztartási fogyasztók száma, amihez alkalmazkodva érdemes a régi alumínium vezetékeket rézvezetékekre cserélni azok hőállósága miatt és különösen kerülendő azok vegyes használata a lakásban, mert reakcióba lépnek egymással, ami fokozza a tűzveszélyt.

A szakemberek figyelmeztettek, hogy a közelgő ünnepek során legyünk figyelemmel a nyílt láng használatára és lehetőleg ne gyertyával, hanem elektromos égőkkel díszítsük a karácsonyfát. A gyertyák minden évben számos esetben okoznak lakástüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában