Kecskemét

2018.08.10. 13:11

Másodfokú riasztás van a pollenek miatt

Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenszórása várhatóan országszerte fokozódik. Pénteken Kecskemét térségében már nagyon magas parlagfűpollen-koncentrációra lehet számítani, II. fokú riasztás lesz érvényben – derült ki az Országos Közegészségügyi Intézet közleményéből.

Sebestyén Hajnalka

Az idei parlagfűpollen-szezonra jellemző a korai pollenszórás. Magas parlagfűpollen-­koncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak számolni kell a tünetek megjelenésére, úgymint tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, piros szem (kötőhártya-­gyulladás), szemfáradékonyság, továbbá fáradtság- és

levertségérzés, nagyobb alvásigény.

Az Országos Közegészségügyi Intézet napi rendszerességgel térképes előrejelzést készít a parlagfűpollen-helyzetről, mely a https://efop180.antsz.hu honlapon érhető el. Az új Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer segítségével bárki előre informálódhat és felkészülhet a pollenterhelésre. A honlap nyomon követése nagyon hasznos lehet az allergiásoknak.

Ha magas a pollenterhelés, a szakemberek azt ajánlják, minél kevesebb időt töltsenek a szabadban az allergiások. Lehetőség szerint csak a kora reggeli órákban, 6–8 óra között és este 6 óra után menjenek ki a szabadba. A lakást csak kora reggel vagy késő délután, éjszaka szellőztessék ki. Gyakran porszívózzanak a lakásban, a port nedves ruhával töröljék le. A ruhákat ne a szabadban szárítsák. Gyakran váltsanak ágyneműt, főleg párnahuzatot. Minden este mossanak hajat, mert rátapadnak a pollenszemek.

Aki parlagfüves területet lát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-­biztonsági Hivatalnál tehet bejelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában