kánikula

2018.08.04. 07:00

Az ételfertőzés veszélyes nyári betegség

A nyár a könnyedség napjai mellett képes megvillantani veszélyes oldalát is. Dr. Dobozi Tünde kecskeméti háziorvos segítségével vesszük sorra, hogy miként őrizhetjük meg egészségünket a forróság és a nyarunkra jellemző változékonyság közepette.

Horváth Péter

Dr. Dobozi Tünde kecskeméti háziorvos szerint nyáron is érdemes odafigyelni az étkezésre. Ez az évszak a strandbüfés lakomák, és a kertipartis grillezések ideje. A háziorvos szerint fontos figyelmet fordítani arra, hogy megbízható helyen vásároljunk ételt, mert kellemetlen következményei lehet annak, ha nem megfelelően elkészített ételeket fogyasztunk.

Kétfajta veszély leselkedik ránk az élelmiszereken keresztül: az ételfertőzés és az ételmérgezés.

Az ételfertőzés során az étellel kórokozókat viszünk be a szervezetbe, amik aztán elkezdenek szaporodni a gyomorban és a bélrendszerben, s ennek kórokozói továbbhaladhat emberről emberre. Ilyen például a szalmonella, a kampilobakter és a coli baktérium. Ezek főként a nem megfelelő tárolás következtében jelennek meg a tojásban, húsban és a fagyasztott ételekben. Dobozi Tünde szerint nyáron különösen fontos étkezés előtt kezet mosni és az elfogyasztandó zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosni, mert a coli baktérium ilyen úton juthat az emésztőrendszerbe.

– Apró részlet, de nagyon fontos, hogy a fertőzés elkerülése miatt nagyobb gonddal süssük a húst nyáron, ha tojást készítünk, ne hagyjunk benne lágy részeket. A majonéz szokott még gyakori panaszokat okozni ez idő tájt. Ebből nyáron válasszuk a tubusos változatot a gyorsan romló alapanyagokból összeállított házi készítésűvel szemben – figyelmeztet Dobozi Tünde.

Ételmérgezés esetén az ételben lévő méreganyag fejti ki hatását. Leggyakrabban konzervekben, húsokban, kolbászokban és gombákban találhatók meg a veszélyes méreganyagok.

Az ételfertőzés és az ételmérgezés tünetei hasonlóak: hányás, hasmenés, gyengeség és hasi fájdalom, de az ételmérgezés lázzal is jár. Láz és ételfertőzés esetén is azonnal forduljunk háziorvosunkhoz.

Dobozi Tünde szerint fontos figyelmet fordítanunk a káros napsugárzás elleni védekezésre. Főleg az anyajegyek védelme miatt, amit magas faktorszámú naptejjel, vagy azok leragasztásával érhetünk el. Az anyajegyek ugyanis könnyen melanomává, rosszindulatú bőrdaganattá fejlődhetnek. Ennek figyelmeztető jelei, ha az anyajegy elkezd növekedni, a színe megváltozik, vagy széle szabálytalanná válik, azonnal orvosi segítséget kell kérni, mert ezek a daganatos elváltozások nagyon jó eredménnyel gyógyíthatók.

Mind a barna-, mind a fehér bőrűeknek tanácsos magas faktorszámú naptej használata, nem csak strandoláskor. Kevesen gondolnak bele, de a napközbeni ügyintézés, bevásárlás során, egyik helyről a másikra tartva órákig a napon sétálgathatunk. Ekkor javasolt a jól szellőző, vékony, de kevés testfelületet szabadon hagyó öltözék, nőknek könnyű blúz, férfiaknak vékony ing viselése.

Dr. Dobozi Tünde
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

A háziorvos hangsúlyozta, hogy a megfelelő folyadékbevitel szó szerint létfontosságú a legforróbb évszakban.

– Strandokon és nyaraláskor is szívesen fogyasztanak az emberek hideg sört, gyöngyöző pohárból hűs fröccsöt. Ezek nem alkalmasak a folyadékpótlásra, mert a bennük lévő alkohol vízhajtó hatású. Az alkohol rontja az ítélőképességet, ezért akár életveszélyes is lehet strandolás közben a fogyasztása. Azt javaslom, hogy legalább három liter folyadékot, elsősorban vizet fogyasszon mindenki, de akár még ennél is többet – mondta Dobozi Tünde.

A frontok megviselik a szervezetet

Változékony nyarunk van, frontok jönnek és mennek, ami megviseli a szervezetet. Ekkor gyakori a fejfájás, amit a vérnyomás-ingadozás okoz.

– Nyáron mindig leesik a vérnyomás, ami az erek tágulásának köszönhető. Hidegebb időben pedig összeszűkülnek az erek, ami megemeli a vérnyomást, ezért fáj a fejünk a hidegfront érkeztekor. Az ingadozó vérnyomásra és a rossz közérzetre jótékonyan hat a folyadékfogyasztás, mozgás, kocogás, úszás, persze nem a legnagyobb melegben – szól a háziorvos javaslata.

A változékony időjárás különösen a szívbetegekre nagyon veszélyes, ekkor sokkal több beteghívást kapnak a háziorvosok. Ők azzal védekezhetnek, hogy nem erőltetik meg magukat a változékony napokban és sok vizet isznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában