Kiskunhalas

2018.08.06. 17:30

A Kiskunság értékeivel ismerkedtek a táborban

A Pásztortűz Egyesület idén immár tizedik alkalommal is megszervezte a Büszke Kiskun Tábort, ahol a kiskunhalasi gyerekek megismerkedhettek városuk és a Kiskunság históriájával. Az ismeretterjesztő előadásokon és a városi sétákon sokat megtudhattak a nebulók Végső István történész előadásában a helytörténeti érdekességekről.

Pozsgai Ákos

A táborozó gyerekek a világháborús emlékműveket is felkeresték

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Halason elsőként a Martonosi Pál Városi Könyvtár történeti gyűjteményével ismerkedtek a táborozók, majd a városban nézték meg a fontosabb helytörténeti és kulturális látnivalókat. A Búsuló kuruc szobor történetéről, Nagy Szeder István mellszobránál a néhai kisgazda politikus életével, a Semmelweis téri szoborcsoport legendájával, valamint a helyi katolikus, református és izraelita templomokkal és a hozzájuk fűződő történetekkel ismerkedtek.

Kecelen az emlékművek mellett megnézték a helyi múzeumot, majd a Haditechnikai Parkba látogattak, ahol a hatalmas fegyvertárat láthatták. Jártak egy a vadászati kiállításon is, ahol megcsodálhatták az európai, afrikai és ázsiai trófeákat.

A csapat Kiskunmajsára is ellátogatott, ahol megnézték az egykori Mayossaszállás helytörténeti gyűjteményét. Elsétáltak a szabadkéményes tájházhoz is, valamint elmentek Marispusztára, a Pongrátz Gergely ‘56-os Emlékmúzeumhoz, és meglátogatták a Kapisztrán Szent János-kápolnát, ahová az 1956-os forradalom harcainak vezetői, a Pongrátz fivérek, Gergely és Ödön lettek eltemetve. Megtudhatták azt is, hogy a múzeumot és kegyhelyet korábban, még az országgyűlés elnökeként felkereste Áder János mostani köztársasági elnök, de a korábbi államfők, Mádl Ferenc és Sólyom László is ellátogattak az ‘56-os múzeumba, és megnézték az országban egyedüli gyűjtemény relikviáit.

Kunfehértón is a település történetével ismerkedhettek a tábor résztvevői. Izgalmas kiránduláson vettek részt a település melletti tölgyesben, ahol felfedezték a virginiai holdruta élőhelyét és közelről vehették szemügyre a 300 éves tölgyfát. Megnézték a tájházat, majd a Pannon-tengerből itt maradt Fehér-tóban fürödhettek a gyerekek.

A táborozó gyerekek a világháborús emlékműveket is felkeresték
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában