baja

2018.08.23. 16:44

A Duna medrében soha nem volt ilyen kevés víz (fotók)

Rekord alacsony a Duna. Csütörtök reggelre a bajai vízmércén elérte minden idők legalacsonyabb szintjét a folyó.

Kubatovics Tamás

A vízügy adatai szerint hajnali 1 órakor 51 centiméter volt a víz szintje, ami megegyezik a megfigyelés kezdete óta mért legkisebb jégmentes vízállás értékével. Reggel 6 órakor – valamint egy órával később a hivatalos napi leolvasáskor – 50 centit mértek, ami minden korábbi szintnél alacsonyabb. A reggeli adatok szerint másodpercenként mindössze 935 köbméter volt a vízhozam Bajánál, a víz pedig 25 Celsius-fokos. A bajai vízmércén a legnagyobb jégmentes vízállás 989 centiméter volt 2013. júniusában. A közel 9,5 méteres különbség körülbelül egy 3 emeletes ház magasságának felel meg.

Az apadás folytatódik, a Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint péntek reggelre 47 centis vízállás várható, majd következik a fordulat, mivel a Duna meghatározó vízgyűjtőin számottevő mennyiségű csapadék várható, ami rövidesen a vízállásban is megmutatkozik. Jövő szerdára Bajára például másfél méteres szinttel számolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában