Szentkirály

2018.06.23. 08:34

Népszavazás lesz az M44-es főút szentkirályi nyomvonaláról

Falugyűlést tartottak csütörtökön este a művelődési­ házban. Az egyik nagyon fontos téma az M44-es gyorsforgalmi út további­ sorsa volt, amiről Szabó ­Gellért polgármester tájékoztatta a jelenlévőket.

Szentirmay Tamás

A település lakói az M44-es gyorsforgalmi út Kecskemét felé történő leágazásával idén februárban találkoztak először. Akkor derült ki, hogy egy decemberi kormánydöntés szerint a gyorsforgalmi út építése egyelőre nem folytatódna Nagykőrös, majd az M5-ös felé, hanem egy 18,5 kilométeres ideiglenes leágazással, Szentkirály területén keresztül vezetnék a forgalmat a reptéri körforgalmi csomópontig.

A kidolgozott tervek szerint főúti minősítést kapna a települést átszelő mellékút, kiszélesítéssel, két oldalán szervizutakkal. Emiatt a mindkét oldalon sűrűn lakott tanyaingatlanokból jelentős kisajátítással, helyenként három és fél méter magas zajvédő ­falakkal. Az útról a lassú járműveket kitiltanák, a belterületet elkerülő úttal a mostani forgalom jelentősen megnövekedne, a számítások szerint háromszorosánál is több lenne.

A lakossági felháborodás ­petíció benyújtásáig jutott, melynek eredményeként még két tervváltozat kidolgozása történt meg. Eszerint megmaradna a mostani mellékút besorolás, egyoldali kerékpárút épülne, nem volna szükség kisajátításokra, és a forgalomnövekedés is elviselhetőbb mértékű lenne. Az utóbbi két változat egyike szerint a forgalom a belterületen haladna keresztül óránként 30 kilométeres sebességcsökkentéssel és állandó sebességméréssel. A másik változat a belterületet elkerülő úttal számol. Szabó Gellért szerint ez utóbbi változatok a 44-es főút egyidejű fejlesztését is tartalmazzák. Erre szükség is lenne, mert a főút egyes szakaszai nagyon rossz állapotban vannak.

A tervezett beruházás 2021 végéig épülne meg, ám az ­ideiglenes megoldás időtartama tervezhetetlen, ugyanis az M44 építésének folytatása csak 2022 után várható. A fejlesztést irányító minisztérium népszavazással kérte a szentkirályiak döntését a változatokról, melynek elrendeléséről már határozott a képviselő-­testület.

A falugyűlésre nagyszámú érdeklődőt vonzott ez a téma, ahol a fő kérdés még mindig az volt: egyáltalán mi szüksége Szentkirálynak erre az útfejlesztésre? Évtizedek óta szenvednek a kocséri összekötő úttal, miért nem azt fejlesztik? Szabó Gellért polgármester a változatok részletes ismertetése után a népszavazás kiemelt fontosságára hívta fel a figyelmet, amelynek eredményessége esetén elkerülheti a falu a legrosszabb változat megépülését. A népszavazás időpontja még nincs kitűzve, de a helybeliek tájékoztatása és mozgósítása a szavazásra intenzív szakaszba jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában