baja

2018.06.09. 18:26

Európai pályázat az ingyenes bajai internetért

Tizenötezer euróra, illetve ekkora értékű utalványra pályázik az önkormányzat az Euró­pai Unió támogatásával megvalósítandó WIFI4EU című kiíráson. Ingyenes internetes hálózat fejlesztéséhez szeretne így forrást teremteni a városháza.

Kubatovics Tamás

Túl népszerű lett a Sugovica strand 150 milliós fejlesztéséhez kapcsolódó szabad wifi

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

A program 120 millió eurós költségvetéssel gazdálkodhat 2017 és 2019 között, forrásait korszerű, közterületeken használatos wifi-berendezések üzembe állítására lehet fordítani. A nagysebességű, ingyenes internetelérést biztosító eszközök jóvoltából egyidejűleg 70–350 felhasználó csatlakozhat a világhálóhoz.

Túl népszerű lett a Sugovica strand 150 milliós fejlesztéséhez kapcsolódó szabad wifi
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Az Európai Bizottság azt szeretné elérni, hogy a közösségi élet főbb színterein Európa minden táján legyen ingyenes, vezeték nélküli internet. Az első felhívás keretében országonként legalább 15 település juthat támogatói utalványhoz, a pályázaton olyan települések is indulhattak, ahol már működik ilyen rendszer, annak korszerűsítésére és bővítésére egyaránt használható a támogatás. Az előzetes számítások szerint a hozzáférési pontok nagyjából ezer euróból telepíthetők, azonban a 15 állomás számától el lehet térni.

Arról még nem született döntés – ez a pályázat benyújtásának sem volt feltétele –, hogy a város mely pontjain lennének az eszközök. Ugyanakkor ennek kapcsán Fercsák Róbert polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem könnyű megjelölni a helyeket és nem is érdemes hasraütésszerűen dönteni. – Van már szabad wifi, ha emlékezetem nem csal, akkor van kedvezőtlen tapasztalatunk is, a strandfejlesztés részeként lenne szabad wifi­elérés, amit a gyakorlat korlátoz be, mert a fél lakótelep azt használta – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában