Kiskőrös

2018.04.14. 18:52

A kiskőrösi Erika álma kijutni az olimpiára

Két nappal születésnapja előtt vehette át a Kiskőrös Város Sportjáért címet Bognár Erika március 15-én. A sportoló lány ugyanis két nappal később 17-én töltötte be a 18. életévét.

Barta Zsolt

Kiskőrös Város Sportjáért díjat kapott Bognár Erika

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Mint mondta, a sport iránti szeretetét a családból hozta. Édesapja és bátyja is birkózott, bátyja, Bognár Árpád testnevelő tanár, a Kiskőrösi Petőfi Birkózó Klub vezetőedzője.

Kiskőrös Város Sportjáért díjat kapott Bognár Erika
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Barta Zsolt

Erika tanulmányait a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskolában kezdte, majd a kecskeméti Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola Sporttagozatán folytatja. A birkózás alapjait Tóth Mátyás­tól, a Kiskőrösi Petőfi Birkózó Klub edzőjétől sajátította el. Birkózásban többszörös magyar bajnok, diák­olimpiai bajnok.

Az életében talán a legfontosabb a sport. Jelenleg a Kecskeméti TE igazolt birkózója, 2015 óta a Magyar Birkózó Szövetség kadett válogatottjának tagja. A 2016-ban Stockholmban rendezett kadett birkózó-Európa-bajnokság ezüstérmese lett 52 kilogrammban, 2017-ben – minden válogatót megnyerve – a kadett és junior válogatott keret tagja lett. Számos nemzetközi edzőtáborban és versenyen vett részt dobogós helyezésekkel. A svédországi Klippanban, Európa második legrangosabb versenyén bronzérmet nyert. A junior birkózó-Európa-bajnokságon 8. helyezett lett.

A Szarajevóban megrendezett kadett birkózó-Európa-­bajnokság 60 kg-os súlycsoportját megnyerve kadett Európa-­bajnok lett. Az athéni kadett világbajnokság 60 kg-os súlycsoportjában világbajnoki bronzérem került a nyakába. A nemzetközi versenyek után a kadett és junior korosztályban is magyar bajnoki címet nyert.

A 2017. évi eredményei alapján a Magyar Birkózó Szövetségtől Budapesten átvehette Az év női utánpótlás-­birkózója elismerést. 2016-ban és 2017-ben Kecskeméten utánpótlás leány kategóriában az év sportolója lett. Jelenleg az edzője Tihanics Tibor. A terveiről annyit mondott, hogy a jövő hónapban sikeres érettségit kíván tenni. Egy évet még az iskolában tanul, később edzői képesítést szeretne szerezni. A nagy álma: kijutni a tokiói olimpiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában