Nagykőrös

2018.03.05. 14:00

A velemi vaníliás gesztenye lehet hazánk születésnapi tortája

A nagykőrösi Vanília&Gelarto Cukrászda velemi vaníliás gesztenyetortáját beválogatták az Ország Tortája 2018 verseny döntőjébe. Készítője, Marsa Éva Heléna mindössze öt éve foglalkozik cukrászattal. Huszonöt éven keresztül gyermekruha-készítőként dolgozott, cukrászdája megnyitásával gyermekkori álmát váltotta valóra.

Koós Kata

Nagykõrös, Marsa Éva Heléna cukrász

Fotó: Bús Csaba

Idén 12. alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Tortája versenyt, melynek elődöntőjét a közelmúltban tartották a fővárosi Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca Szakkiállítás keretében.

– A verseny célja kezdettől fogva, hogy a szakma tisztelegjen a nemzeti ünnep előtt. Ugyanakkor ez egy szakmai verseny, úgyhogy másik fő célkitűzése, hogy inspirálja és termékfejlesztésre ösztönözze a cukrászokat – mondta el Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke.

A versenyre minden olyan vállalkozás nevezhet, mely cukrászattal foglalkozik, minden cukrászda maximum két tortával jelentkezhet. A nevezett tortákra vonatkozó legfőbb követelmény, hogy magyaros ízvilággal rendelkezzenek, ezáltal az ünneppel és Magyarországgal összefüggésbe hozhatóak legyenek. További szabály, hogy nem tartalmazhatnak aromát, fondokat, növényi habot, margarint és modell burkolóanyagot.

– Az elmúlt években uralkodtak a mousse-krémes torták. Az ízvilág tekintetében gyakori, hogy jellegzetesen magyar gyümölcsök jelennek meg a versenymunkákban. Előfordult továbbá, hogy egy közkedvelt magyar desszert újragondolt változatát készítették el tortának, például a somlói revolúció esetében. Az elmúlt években újdonságként bejöttek az olajok, például a tökmag- vagy a mogyoróolaj. Idén pedig volt szarvasgombás és vargányás torta is, mely a cukrászatban extrémnek mondható – fejtette ki az ipartestület társelnöke.

Az idei versenyre 28 tortával neveztek az ország minden tájáról, melyek közül szakmai zsűri választotta ki a legízletesebb, döntőbe jutó munkákat. Az első forduló sajátossága, hogy a kóstolás anonim módon történik, a zsűri tagjai nem tudják, melyik torta melyik cukrászdához tartozik.

– Az összpontszám felét az ízek harmóniája adja. Emellett pontot ér az állag, az országhoz való köthetőség, a praktikum, az innováció, sőt az ár-érték arány is – magyarázta.

A hat döntős torta közé választották a nagykőrösi Vanília&­Gelarto Cukrászda velemi vaníliás gesztenye tortáját is.

Ruhakészítőből cukrász

Marsa Éva Heléna, a nagykőrösi döntős torta készítője mindössze öt éve foglalkozik cukrászattal. Huszonöt éven keresztül gyermekruha-készí­tőként dolgozott, majd elhatározta, hogy megvalósítja gyermekkori álmát, és cukrászdát nyit szülővárosában. 2013-ban elvégzett egy OKJ-s cukrászképzést, majd tavaly Vanília&Gelarto névvel cukrászdája megnyitotta kapuit, és valóra vált a régóta dédelgetett álom.

– A nagymamám adta át az ízek szeretetét. Kilenc gyereke volt, istenien főzött, és kizárólag természetes alapanyagokat használt. Összesen 27 unokája volt, és emlékszem, ahogy mindig körbeültük, mikor készített valamit. Megtanított bennünket az ízekre és az illatokra. Egyszerűen belénk ivódott az ételek tisztelete és szeretete, mely a gyerekruha-készítőként töltött éveim alatt sem merült feledésbe. Az idő alatt is gyakran szerveztünk gasztromotorozásokat a családdal, hogy új ízeket kóstolhassunk. Háromszáz kilométert mentünk például két gombóc fagyiért – mesélte.

Marsa Éva Heléna gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor megnyitotta cukrászdáját Fotó: Bús Csaba

Nagymamája példáját követve Marsa Éva Heléna is kizárólag természetes alapanyagokat használ cukrászatában, így elmondása alapján egyáltalán nem okozott nehézséget számára, hogy kihagyja tortájából a versenykiírásban tiltott hozzávalókat.

– A férjem földműveléssel foglalkozik, fóliázik. Nagy tiszteletben tartunk mindent, ami megterem, mert tudjuk, hogy mennyi munka van benne. Nálunk a természetesség, a természetes alapanyagok az igazi értékek – mondta el.

A nagykőrösi cukrász idén nevezett először a Magyarország Tortája versenyre. Elmondása alapján nem hezitált sokat a tortája összetételén. Egyszerűségre törekedett az alapanyagok és a díszítés tekintetében is, bár így is 2-3 napot igényel a torta elkészítése.

– Nem kísérleteztem sokat. Ha beszélek egy ételről, azt én egyúttal le is nyelem. Ha csak rágondolok, érzem az ízét, illatát. A torta alapvetően egy gluténmentes diófelvert, melybe grillázs van sütve. Az innováció maga a gesztenye, melyet mi, magyarok nagyon szeretünk. A betétet három rétegből építettem fel. Az alja egy igazi étcsokoládés ganache, melybe grillázs van. Utána következik egy nagyon intenzív gesztenye, mely jó rumos és vaníliás, a tetejére pedig narancsot álmodtam meg nagyon intenzív gyömbérrel. Mindezt körbeveszi a gesztenyemousse, tetején karamellrétegezővel – magyarázta.

A torta a velemi vaníliás gesztenye nevet kapta.

– Velem csodálatos táj. Minden évben gesztenyefesztivált rendeznek, ahol a helyiek saját készítésű portékáikat mutatják be a lekvártól a mézig, ezért választottam. Szívügyemnek tekintem a természetes alapanyagok népszerűsítését – közölte.

Elárulta: nem számított rá, hogy tortája továbbjut. Immár döntősként azonban legfőbb célja szeretett szülővárosa hírnevének öregbítése.

Marsa Éva Heléna tortájában gesztenye, rum és narancs is van. Fotó: Bús Csaba

– Nagyon izgultam. Mikor a végén kimondták a nevem, majdnem háttal indultam el a színpadnak, annyira meglepődtem. Óriási öröm volt, napok kellettek hozzá, hogy feldolgozzam. Nagyon boldog lennék, ha nagykőrösi lehetne az ország születésnapi tortája. Nagyon szeretem ezt a várost – mondta.

A verseny második fordulója egy konzultáció lesz, mely során a szakmai zsűri tagjai tanácsokat adnak majd a tortakészítőknek, hogyan tudnák még tökéletesebbé tenni alkotásaikat. A harmadik fordulóban pedig a zsűri előtt kell újra elkészítenie a versenyzőknek a döntős tortákat, melyek újrapontozásával választják majd ki a győztest. Magyarország tortáját augusztus elején ismerheti majd meg a nagyközönség, és augusztus 20-án kóstolhatja majd először.

Döntős torták

  • Velemi vaníliás gesztenye – Vanília&Gelarto, Nagykőrös
  • Aranyalma torta – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Hamvas szilva torta – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Szimpla – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
  • Komáromi kisleány – Jánoska Cukrászda, Komárom
  • Hunyadi gesztenyés – Jánoska Cukrászda, Komárom
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában