Kiskunhalas

2018.03.10. 06:56

Továbbra sem sikerült levágni a nádat a Sóstón

A jég nem hízott elég vastagra ahhoz, hogy géppel rá lehessen menni a vízfelületre.

Pozsgai Ákos

Idén egyelőre csak kis területen, kézi erővel tudták vágni a nádat

Fotó: Pozsgai Ákos

Az eredeti tervek szerint január végén kezdték volna el vágni a nádat a halasi Sóstón, azonban tovább húzódik a nád aratása. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen gyakorlatilag az elmúlt húsz évben egyetlen télen sem sikerült olyan mennyiségben levágni a nádat, ami elő van írva. Az önkormányzattal kötött haszonbérleti szerződés szerint a tavat üzemeltető Sóstó Sporthorgász Egyesületnek kétévente a nád legalább 70 százalékát le kellene vágnia, ez azonban még egyszer sem jött össze. Utoljára 2016-ban sikerült a legnagyobb területen levágni, azonban akkor is csak a 60 százalékát.

Február végére ugyan megjött az igazi téli időjárás, a mínusz 10-15 fokos hideggel, de nem tartott elég sokáig ahhoz, hogy megfelelő, 12–15 centiméter vastagságúra hízzon a jég a tavon.

– A nádvágó gépet így nem lehetett rávinni a jégre, nem elsősorban azért, mert beszakad alatta, hiszen nem süllyedt volna el, hanem, mert az 5–8 centiméter vastagságú jégtáblák kivágták volna a gumikerekeit – magyarázta lapunknak Jáger Szabolcs, a Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke.

Azt remélik, hogy a gyors felmelegedésnek köszönhetően a szokásosnál hamarabb kiolvad a jég a nádasban is, így nagyobb biztonsággal mehet be a nádasba a vágógép. A halasi Sóstón lévő nád a szakemberek szerint rendkívül rossz minőségű, ezért nem lehet értékesíteni, így a nádvágás költségei is magasabbak. A tóparton, a horgász- és fürdőrészen egy magáncég vállalta, hogy ingyen levágja a nádat. Egyelőre csak ezen a területen sikerült végrehajtani a betervezett munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában