Kecskemét

2018.01.05. 13:47

Újabb utcákban kell fizetni a parkolásért

Január 1-jével a Budai utca környékén újabb utcákban lett fizetős a parkolás, ezzel „kikerekedett” az itt lévő egységes parkolási zóna. A bérletekért megint nagy roham indult ezekben a napokban, mert az autósok többsége egyelőre nem él a netes vásárlás lehetőségével.

Hraskó István

Kecskeméten, a piac környékén újabb utcákban vált fizetőssé a parkolás Fotó: Bús Csaba

Fotó: Bús Csaba

Még szeptemberben döntött úgy a képviselő-testület, hogy január 1-jétől a Budai utca piac környékén újabb tíz utcában is fizetni kell a parkolásért. Az akkori közgyűlési előterjesztés szerint sok lakossági megkeresés érkezett a Városrendészethez, hogy az itteni díjmentes utcák túlzsúfoltak, a lakókat az odaparkolók akadályozzák a közlekedésben, parkolásban, illetve a házhoz történő ki- és beállásban. Ezért meg is szavazta a testület a változtatást, amely az új évvel lépett életbe. Így a piac körüli parkolási zóna tovább bővült, és most már könnyen megjegyezhetőek a határai: a Jókai utca-Kada Elek utca-Nagykörút-Nagykőrösi utca által határolt négyszögről van szó. Ezen belül bármely automatánál váltunk jegyet, azzal az egész zónában bárhol lehet parkolni (nyilván a kifizetett időtartam alatt), és ugyanez a szabadság érvényes a zónára szóló bérletre is. Azt azért nem árt megjegyezni, hogy míg a városban máshol hétfőtől péntekig 8-tól 18 óráig díjköteles a parkolás a kijelölt helyeken, a piaci zónában már reggel 6 órától (szintén este 6-ig). Csíkos Imre, a Városrendészet vezetője azt is kiemelte, hogy a zónabővítés miatt sok parkolási tábla értelmét veszti, hiszen elegendő őket a terület bejáratainál kihelyezni. Nyolc új automatát viszont felszereltek a díjfizetési övezetbe most bevont utcákban, ezek közül hétnél hamarosan bankkártyával történő érintéssel (Paypass) is lehet majd fizetni.

Melyik utcák lettek fizetősek?

A Kaszap utca teljes hosszában, valamint az Árok utca, a Balay utca, a Bálvány utca, a Bánffy utca, a Borz utca, a Kada Elek utca, a Kis utca, a Nefelejcs utca, a Szárny utca és a Táncsics Mihály utca.

Sokan nem tudják, hogy a neten is megváltható a bérlet

Tavaly január elején óriási sorok alakultak ki a Városrendészet ügyfélszolgálatán, a legtöbben ugyanis nem idő vagy előrelátás híján nem váltották meg bérletüket 2016 decemberében. A tumultuózus jeleneteket idén szerette volna elkerülni a Városrendészet, ezért újítottak: a vásárlók gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálása érdekében bevezették, hogy az e-bérletek többségét interneten keresztül, online bankkártyás fizetéssel is meg lehet venni honlapjukon keresztül. Ehhez mindössze a gépjármű regisztrációjára van szükség, ami nem több negyed óránál. A rendszer már november 1-je óta működik, de eddig csak körülbelül ezren éltek a gyors és kényelmes lehetőséggel. Sokan nem tudnak róla, az idősebbek pedig inkább az általuk megnyugtatóbbnak tartott személyes ügyintézést választják, azt is az utolsó (vagy inkább utolsó utáni) pillanatban. Így ezekben a napokban is kialakulhatnak sorok a Városrendészeten. Csíkos Imrétől megtudtuk, szerdán is közel félezren váltották meg bérletüket náluk, és ugyan hat munkatársa foglalkozik az ügyfelekkel, azért nem árt felkészülni hosszabb-rövidebb várakozásra. Szerencse, hogy idén nincsenek kemény mínuszok, mint egy éve, amikor a kint fagyoskodóknak teát kínálgattak. A Városrendészet vezetője felhívta a figyelmet, az éves bérletek január 10-ig érvényesek, az újat pedig továbbra is meg lehet interneten is vásárolni.

Kecskeméten, a piac környékén újabb utcákban vált fizetőssé a parkolás Fotó: Bús Csaba

Nem kap már kártyát a többség, de attól még van bérlete

A képviselő-testület szeptemberben megszavazta a virtuális, rendszámra szóló parkoló bérletet is. Ezeket tehát már nem adják ki plasztikkártya formájában, de nem kell aggódni: attól, hogy nincs kártya a szélvédő alatt, a városrendészek a rendszám alapján természetesen ellenőrizni tudják a helyszínen, hogy az adott autóra a tulajdonos megvette-e bérlet. Január 1-jétől csak a rendszám feltüntetése nélküli parkolóbérleteket, a parkolójegyeket és a mozgáskorlátozott-igazolványt kell majd elhelyezni a gépjármű műszerfalán.

Ingyenes, csak költségtérítéses

A Kecskeméten lakóhellyel rendelkező 65 év felettiek továbbra is 4800 forint költségtérítés ellenében kaphatnak a város egészére érvényes éves parkolási bérletet autójukra (egy ilyen bérlet másnak 129 600 forint). Ugyanígy 4800 forintba kerül a lakóhelyhez közeli parkolóhely megváltása (lakossági bérlet).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában