Évértékelő

2024.04.14. 12:50

Rendkívül sikeres évet zárt a Bács-Kiskun vármegyei polgárőrszövetség

Évértékelő közgyűlést tartott a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség pénteken Kiskunhalason. A közgyűlésen dr. Fekecs Dénes vármegyei elnök, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) általános és stratégiai elnökhelyettese tartott beszámolót a tavalyi esztendő sok esetben kiemelkedő eredményeiről.

Horváth Péter

Fekecs Dénes beszámolójából kiderült, hogy a szövetség és tagegyesületeinek tavalyi tevékenysége megfelelt a polgárőr törvény, a vármegyei szövetség, és saját alapszabályaik elvárásainak. Emellett képviselte a polgárőrség érdekeit és együttműködött a partnerszervezetekkel. Fő céljuk a bűncselekmények, a társadalomban megjelenő jogsértő magatartások megelőzése, valamint a társadalmi összefogás erősítése volt, amit a maguk eszközeivel el is értek.

Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség, évértékelő
Évértékelőt tartott a  Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség 
Fotó: Vincze József

A vármegyei elnök kiemelte: továbbra is nagy jelentőséggel bírt számukra a külterületek biztonságának javítása, és a polgárőr létszám emelése. Emlékeztetett, hogy 2023 a Gondoskodó Polgárőrség éve volt, és az egyesületek ennek szellemében szervezték munkájukat: alapfeladataik mellett karitatív tevékenységük is igen jelentős volt. Ennek részeként előtérbe helyezték a demonstratív gyalogos, robogós, kerékpáros, illetve a külterületeken a lovas szolgálatokat. Fontos eredményként jelölte meg az elnök, hogy stratégiai partnereikkel erősödött kapcsolatuk.

Fekecs Dénes elmondta, hogy színvonalas Vármegyei Polgárőrnapot szerveztek Dunapatajon, valamint az Országos Polgárőrnapot ismét vármegyénkben, a lakiteleki Hungarikum Ligetben rendezték meg.

Mindezek mellett figyelmet fordítottak a polgárőrök képzésére. 

Fekecs Dénes kiemelte, hogy Bács-Kiskunban három új egyesület került bejegyzésre a bíróságon: az Újszelek Polgárőr Egyesület, a Benedeki Polgárőr Egyesület és a Kunpeszéri Polgárőr Egyesület.

Az elnök a számok tükrében is értékelte az évet. A tagegyesületeinek száma 110-ről 2023-ban 113-ra emelkedett, a taglétszám 4836-ról 5103-ra nőtt. Ennek köszönhetően a vármegye településein megerősödött a polgárőrség - vonta le a következtetést Fekecs Dénes, aki azt is elmondta, hogy az ifjú polgárőrök létszáma a 2022. évi 240-ről 2023-ban 424 főre emelkedett, ami országosan is kimagasló.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a polgárőrök a teljesített szolgálati órák számát illetően: 2023-ban több mint egymillió 97 ezer órát töltöttek szolgálatban a megye polgárőrei, ami azt jelenti, hogy egy polgárőr átlagosan 215 szolgálati órát teljesített.

A vármegye szerb határszakaszán 2023-ban az egyesületek polgárőrei összesen több mint 18 ezer óra határvédelmi szolgálatot teljesítettek.

Az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata Kisszálláson tartotta meg regionális képzését a határvédelemben szolgálatot teljesítő polgárőrök számára. A képzésen 4 vármegye 76 polgárőre vett részt. A képzés célja volt, hogy tovább növeljék a polgárőrök határvédelemben való szakszerű részvételét.

A megyei elnök kiemelte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal ápolt különlegesen jó szakmai kapcsolatot, melyet az is jelez, hogy a rendőrséggel való közös szolgálatellátása tavaly 70 ezer óránál is több volt.

A szövetség az elmúlt évben több mint 39 millió forint költségvetési és 5 millió forint kiegészítő támogatásban részesült a Belügyminisztériumon keresztül, ezenkívül számos forrásból érkezett támogatás, többek között az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság jóvoltából, a Miniszterelnöki Kabinetirodából és minisztériumokból is.

Dr. Fekecs Dénes vármegyei elnök, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) általános és stratégiai elnökhelyettese
Dr. Fekecs Dénes vármegyei elnök, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) általános és stratégiai elnökhelyettese
Fotó: Vincze Jozsef

A vármegyében működő polgárőr egyesületekben 2023-ban 124 gépjármű állt használatában, ebből 91 jármű saját tulajdonú, 33 esetében pedig az egyesületek üzembentartóként használták a rendőrség és a helyi önkormányzatok által rendelkezésükre bocsátott járműveket.

Jelenleg összesen 30 rendőrségi tulajdonú személygépjármű van tagszervezeteinek használatában, ebből 20 darabot a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság biztosított számukra.

Tagegyesületeik ezen felül 99 kerékpárral, 30 segédmotoros kerékpárral és 2 elektromos kerékpárral rendelkeztek tavaly.

Fekecs Dénes végső értékelése szerint a megyei szövetség és tagegyesületei 2023-ban alapvetően teljesítették a Kormány, a Belügyminisztérium, az OPSZ, a rendőrség, az önkormányzatok, valamint a megye lakosságának elvárásait, a rájuk háruló karitatív és szakmai feladatokat. Tovább tudták növelni taglétszámunkat és több mint 1 millió szolgálati órát teljesítettek a megye közbiztonságának érdekében.

A megyei elnök beszélt az idei célkitűzésekről is. Ennek része, hogy kiemelt hangsúlyt fektetnek a határvédelemmel kiegészült alapfeladataik minél eredményesebb ellátása mellett a külterületek biztonságának biztosítására, és az illegális hulladéklerakó helyek felderítésére. 
Tovább erősítik stratégiai partnereinkkel a kapcsolataikat, törekednek a rendőr-polgárőr közös szolgálatok számának növelésére, emellett a közlekedésbiztonsági tudatosság növelésén is dolgoznak.

Fekecs Dénes elmondta, hogy minden esztendőben kiemelt alkalom a Vármegyei Polgárőrnap, amit Dunapataj, a Szelidi-tón rendeznek meg június 29-én.

Az évértékelőn mások mellett felszólalt még dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, rendészeti főkapitány-helyettese, dr. Valóczki Ferenc rendőr ezredes, és Csorba Sándor, a Határvédelmi Tagozat elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában