Elismerés

2023.06.10. 19:50

Nagy sikerrel rendezték meg a Vármegyei Polgárőr Napot Dunapatajon – galériával

Három év kihagyást követően rendezte meg a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség a XIX. Vármegyei Polgárőr Napot Dunapatajon, a Szelidi-tónál szombaton. A polgárőrség összetartozását erősítő és egyben jelképező eseményen elismeréseket is átadtak a vezetők, és családias hangulatban kapcsolódhatott ki 70 egyesület mintegy ezer polgárőre.

Horváth Péter

Elismeréseket adta át

Fotó: Horváth Péter

Köszöntőkkel kezdődött a megyei polgárőrség legnagyobb rendezvénye. 

Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a polgárőr nap a vármegyei polgárőrség sikereinek ünnepe. Alkalom, amikor a kiszámíthatatlan, migrációtól és háborútól sújtott világban megállhatnak a polgárőrök és értékelhetik eredményeiket, valamint új célokat fogalmazhatnak meg. Külön köszöntötte az ifjú polgárőröket és az újonnan alakult egyesület tagjait, akiket a jövő letéteményeseinek nevezett. A polgármester méltatta a polgárőrség munkáját, melynek a rendészeti szervekkel együttműködve fontos szerepe van a rend és biztonság fenntartásában.  – A polgárőrségnek is nagy szerepe van abban, hogy rendben élünk településinken és a vármegyében. A hozzánk érkező turisták visszajelzései alapján is elmondhatom, hogy biztonságban érzik magukat nálunk – illette elismerő szavakkal a polgárőrséget Dusnoki Csaba.  

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke megnyitóbeszédében felidézte az előző, vármegyében rendezett polgárőr eseményeket. Visszatekintett a tavalyi, szintén Dunapatajon megrendezett Országos Polgárőr Napra, ami az egyik legjobb volt az országos rendezvények történetében.

Az elnök hangsúlyozta: az elmúlt év rendkívül sikeres volt a polgárőrök életében. 

– Olyan szolgálati típusokat láttunk el, amire nem számítottunk. Ilyen volt a Covid és a határvédelem jelentette kihívás, melyek során a vármegye polgárőrei kiválóan helytálltak. Kimagasló módon tavaly egymillió 100 ezer szolgálati órát teljesítettek polgárőreink, ami fejenként kiemelkedő 227 órát jelent – mondta Fekecs Dénes, és megköszönte az új szolgálati típusokra tömegesen jelentkező egyesületek szerepvállalását. Fekecs Dénes kiemelte: a nehéz helyzet ellenére is több támogatást, 1,35 milliárd forintot tervezett be a kormány a polgárőrség támogatására a jövő évi költségvetésben, mellyel működésük alapvető feltételei továbbra is biztosítottak.

Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője azt hangsúlyozta, hogy a polgárőrség a rendőrség stratégiai partnere és köszönetet mondott azért, hogy a polgárőrök azt áldozzák fel a közösség szolgálatára, ami a legdrágább: az idejüket. Mint fogalmazott, kinevezése után törekedett arra, hogy a rendőrség és a polgárőrség több közös szolgálatot szervezzen, ami meg is valósult.  Hozzátette, hogy jelenleg a megújulás útját járják és kiemelt figyelemmel kezelik a bűnmegelőzés és a balesetmegelőzés területét, melyben szintén sok segítséget kapnak a polgárőrségtől. Emlékeztetett, hogy a közelmúltban megalakult a Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács, melynek Fekecs Dénes elnök is tagja és céljuk együttes erővel tovább javítani a megye közbiztonságát.

Font Sándor országgyűlési képviselő élethivatásnak nevezte a polgárőri szolgálatot. A polgárőrség fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a polgárőrök azok, akik az adott településen a legnagyobb személy- és helyismerettel rendelkeznek, ezért nélkülözhetetlenek a közbiztonság biztosításában. Mint fogalmazott, rendkívül szerény körülményekből építkezett a polgárőrség a kezdetekben és lett azzá, ami ma: jól szervezett, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő és legpatinásabb szervezetévé. Fekecs Dénes gondolatára visszautalva elmondta, hogy egy rendkívül feszes, háborús veszélyhelyzetre figyelemmel megalkotott költségvetését tárgyalását kezdi meg a parlament jövő héten. Ennek ellenére a polgárőrség mintegy 10 százalékos többlet támogatását tervezték be, hiszen a forrásokat biztosítani kell a nemzet és a családok védelmére.

A köszöntőket követően Fekecs Dénes és Gulyás Zsolt tábornok elismeréseket adtak át – polgárőr érdemkeresztet és kiváló polgárőr elismerést kapott számos polgárőr, illetve a társszervek több munkatársát is elismeréssel illette a polgárőrség.

A kiváló hangulatú eseményt a főbb programok idejére az égiek is kegyeikbe fogadták, így remek időben tartották meg a főzőversenyt, a társszervek kutyás és lovas bemutatóját, valamint a szórakoztató műsorokat. A polgárőr napot számos prominens személy megtisztelte jelenlétével. Mások mellett jelen volt Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Mák Kornél, a vármegyei közgyűlés alelnöke és a társszervek vezetői, képviselői.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a polgárőr érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki Fodor Mihályt, a Szabadszállási Polgárőr Egyesület elnökét és Szabadi Istvánnét, a Bátyai Polgárőrség elnökét.

A polgárőr mozgalom támogatása elismeréseként a polgárőr érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki Bóbis Attila rendőr alezredest, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetőjét.

A polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatával tüntette ki Majer Zoltánt, a Kisszállási Polgárőr Egyesület elnökhelyettesét.

A polgárőr mozgalom támogatása elismeréseként a polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát ítélte oda Babák Péter rendőr alezredesnek, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Tevékenység-irányítási Központ vezetőjének és Váróczi-Bakos Rita címzetes rendőr őrnagynak, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály megbízott osztályvezetőjének.

A polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a polgárőr érdemkereszt bronz fokozatával tüntette ki Hirmann Józsefet, a Kunbaracsi Polgárőrség tagját.

A polgárőr mozgalom támogatása elismeréseként a polgárőr érdemkereszt bronz fokozatával tüntette ki Farkas Attila rendőr főtörzszászlóst, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Közlekedésrendészeti Osztály, balesethelyszínelő és balesetmegelőzési előadóját, és Nyul Krisztián rendőr főtörzszászlóst, a Kalocsai Rendőrkapitányság, Közrendvédelmi Osztály, dunapataji KMB csoport vezetőjét.

Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok elismerésben részesítette a rendőrség és a polgárőrség közötti együttműködésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárőröket: Rácz Imrét, a Dunafalva Polgárőr Egyesület tagját, Borsodi Lászlót, a II. Rákóczi Ferenc Polgárőr Egyesület elnökét, Gelencsér Istvánt, a Dunavecséért Új Polgárőrség és Bűnmegelőzési Egyesület tagját, Szmutka Györgyöt, a Csengődi Polgárőr Egyesület elnökét Borbély Zsoltot, a Hírös Polgárőr Egyesület elnökhelyettesét, Szabó Lászlót, a Pálmonostorai Polgárőr Egyesület elnökhelyettesét, Őrző Istvánt, a Polgárőr Egyesület Tiszaug tagját, Rozsnyai Attilát, a Kisszállási Polgárőr Egyesület tagját, Kisszállás Község Polgármesterét, Rabi Istvánt, a Kiskunmajsa Város Polgárőr Egyesülete elnökhelyettesét.

A Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke Kiváló Polgárőr Jelvény elismerésben részesítette

1. Hellebrand Jánost, a Apostag Polgárőr Egyesület tagját,
2. Földváriné Császár Olgát, a Balotaszállási Polgárőr Egyesület tagját,
3. Majoros Istvánt, a Balotaszállási Polgárőr Egyesület tagját,
4. Sebők Imrét, a Császártöltési Polgárőr Egyesület tagját,
5. Gulyás Andrást, a Csólyospálosi Polgárőrség Falu- és Tanyavédő        Egyesület elnökhelyettesét,
6. Sisák Jánost, a Csólyospálosi Polgárőrség Falu- és Tanyavédő Egyesület tagját,
7. Jasper Lajost, a Dunafalva Polgárőr Egyesület tagját,
8. Újvári Csabánét, a Dunafalva Polgárőr Egyesület tagját,
9. Bálint Imrét, a Dunavecséért Új Polgárőrség és Bűnmegelőzési Egyesület tagját,
10. Dostyicza Ferencet, a Hajósi Polgárőr Egyesület tagját
11. Garzó Józsefet, a Helvéciai Polgárőr Egyesület tagját,
12. Fekete Tamást, a Hírös Polgárőr Egyesület tagját,
13. Szabó Ferencet, a II. Rákóczi Ferenc Polgárőr Egyesület tagját,
14. Walter Sándort, a II. Rákóczi Ferenc Polgárőr Egyesület tagját,
15. Ifj. Vörös Tibort, a Kalocsai Polgárőr Egyesület tagját,
16. Iványi Andrást, a Kiskunhalasi Önvédelmi és Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület elnökét,
17. Jónás Ferencet, a Kisszállási Polgárőr Egyesület tagját,
18. Urbán Zsoltot, a Kisszállási Polgárőr Egyesület tagját,
19. Valkai Lászlót, a Kunadacsi Polgárőr Egyesület tagját,
20. Nagy Lászlót, a Kunadacsi Polgárőr Egyesület tagját,
21. Fejes Gergőt, a Kunszentmiklósi Polgárőr Egyesület tagját
22. Csatai Róbertet, a Miskei Polgárőr Egyesület tagját,
23. Szauter Zoltánt, a Miskei Polgárőr Egyesülete tagját,
24. Szakács Jánost, a Páhi Önkéntes Polgárőr Egyesület tagját,
25. Szabó Tibort, a Páhi Önkéntes Polgárőr Egyesület tagját,
26. Kálmán Mihályt, a Polgárőr Egyesület Jakabszállás tagját,
27. Romsics Vincét, a Polgárőr Egyesület Szakmár tagját
28. Beke Ferencet, a Polgárőr Egyesület Tiszakécske tagját,
29. László Imrét, a Polgárőr Egyesület Tiszakécske elnökét,
30. Végi Lajost, a Solti Polgárőr Egyesület tagját,
31. Molnár Józsefet, a Solti Polgárőr Egyesület tagját
32. Lukácsi Jánost, a Szabadszállás Polgárőr Egyesület tagját,
33. Tóth Károlyt, a Szabadszállás Polgárőr Egyesület tagját,
34. Szórát Tibort, a Szabó Mihály Polgárőr Egyesület Lakitelek tagját
35. Kiss Józsefnét, a Tass Polgárőr Egyesület tagját,
36. Alföldi Sándort, a Tass Polgárőr Egyesület tagját,
37. Vezdán Jánosnét, a Tompai Polgárőr Egyesület tagját,
38. Budai Györgyöt, a Tompai Polgárőr Egyesület tagját,
39. Takácsné Aranyi Ilonát, az Újteleki Polgárőr Egyesület tagját,
40. Ulbert Pálnét, a Vagyon és Életvédelmi Polgárőr Egyesület Dunapataj tagját,
41. Kovács Árpádot, a Vagyon és Életvédelmi Polgárőr Egyesület Dunapataj tagját.

Tóth János Tiszakécske város polgármestere elismerésben részesítette a Polgárőr Egyesület Tiszakécske tagjait.

Az Újszelek Polgárőr Egyesület polgárőr igazolványainak ünnepélyes átadása zárta a megnyitót. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában