Bács-Kiskun

2024.04.07. 14:00

Közös szintfelmérő gyakorlatot tartottak a járás mentőcsapatai – galériával, videóval

Az önkéntes járási mentőcsoportok 2014-ben alakultak, ötévente kötelező a nemzeti újra minősítésük, utoljára 2019-ben volt és most eljött az idő, hogy ismét minősítsék őket. Szombat délelőtt a halasi tűzoltóparancsnokságon négy járás – Jánoshalma, Kiskőrös, Kiskunhalas és Kiskunmajsa járás önkéntes mentőcsoportjai vettek részt a közös gyakorlaton.

Pozsgai Ákos

Rendhagyónak számított a gyakorlat, hiszen egyszerre négy járás önkéntesei vettek rajta részt, hangolták össze tudásukat. A csapatok egy része önkéntes tűzoltó, akiket kiegészítenek egészségügyi, vezetési, infokommunikációs és logisztikai kontingensek és együtt adnak egy-egy 20-27 fős mentőcsoportot. A szombati bevetésen mintegy hetven önkéntes vett részt.

mentőcsapat, gyakorlat, tűzoltó
Négy gyakorlati helyszínen adtak tudásokról számot a mentőcsapatok Halason
Fotó: Pozsgai Ákos

– Négy gyakorlati helyszín volt, az első egy bázis építés a tűzoltólaktanya füves focipályáján, ahol parancsnoki és egy pihentető sátrat kellett felállítani. A második feladat a Sóstó mögötti erdős részen volt, ahol favágási, tűzpászta építési és tűzoltási feladatokat kellett végrehajtaniuk a különböző szakaszoknak. Ezt követően mind a négy mentőcsoport bemutatott, a pályázaton korábban nyert zagyszivattyúval végzett szivattyúzási gyakorlatot a Sóstónál. Végül ismét a halasi tűzoltóság udvarán viharkárokat imitáltak, tetőfedés és homokzsákolás volt a feladat. A bel- és árvízi védekezés idején szükséges feladatokat gyakorolták az önkéntesek, homokzsákokból kellett gátat építeni – mondta el a baon.hu-nak Babud Jenő címzetes tűzoltó alezredes.

Az összetett gyakorlat során két személyi sérüléssel járó balesetet is imitáltak, az egészségügyi csapat látta el a sérülteket.

A gyakorlaton részt vett dr. Muhoray Árpád nyugalmazott vezérőrnagy, az Országos Polgári Védelmi Szövetség alelnöke, Szabó Antal alezredes, Bács-Kiskun vármegyei polgári védelmi főfelügyelő, Wicker Balázs tűzoltó alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Szávay Luca tűzoltó főhadnagy, akik sikeresnek minősítették a gyakorlatot. A gyakorlat célja, a szükséges minősítés megszerzése és a szakmai fogások ismétlése mellett a csapatok ismerkedése is volt, hiszen adhat olyan kárhely, ahol közösen mennek bevetésre. A gyakorlat végén a logisztikai csoport biztosította az ebédet a résztvevőknek.

A gyakorlat ideje alatt két éles riasztást is kaptak a halasi és kiskunmajsai hivatásos tűzoltók. Kiskunmajsa határában egy személyautó ütközött egy traktornak, majd az útról letérve áttörte egy családi ház betonkerítését. Nem sokkal később Kiskunhalason a tűzoltó laktanyától alig néhány száz méterre az 53-as főút Sóstó melletti szakaszára vonultak a hivatásos egységek, mert egy személyautó kidöntött egy beton villanyoszlopot, ami magával rántott másik két villanyoszlopot is.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában