Jánoshalma / Kiskunfélegyháza

2024.01.19. 15:48

Megoldódott a nyolc évvel ezelőtti ügy: felgyújtotta a házat, hogy eltüntesse a gyilkosság nyomait – galériával

Egy emberölésbe torkolló és egy emberölési kísérlethez köthető tűzesetről számolt be a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteki sajtótájékoztatóján. Az egyik, nyolc évvel ezelőtti jánoshalmi ügyben a közelmúltban született eredmény, mely során kiderült, hogy az elkövető megölte ismerősét és a tűzzel akarta eltüntetni a nyomokat, de ez nem sikerült neki.

Horváth Péter

Bogdány Gyula alezredes

Fotó: Bús Csaba

– Sokakban él az a tévhit, hogy a tűz mindent felemészt és alkalmas az elkövető tetteinek a leplezésére, a bűncselekmény bizonyítékainak a megsemmisítésére, a felelősség elkerülésére. Az alábbi két ügy példa arra, hogy ez nincs így – kezdte a sajtótájékoztatót dr. Kovács Gábor alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese, majd Bogdány Gyula alezredes, a főkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője ismertette a két, elkövetési módjában ritka, ezért kriminalisztikai szempontból speciális ügyet.

Az első ügy 2015-ből való, amikor egy jánoshalmi lakóház tetőszerkezete égett le. A katasztrófavédők a tűz oltását követően a tetőtérben megtalálták az ott lakó 29 éves fiatalember megégett holttestét. A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárást folytatott, melyben nem merült fel bűncselekmény gyanúja, ezért 2016. január 10-én befejezték.

A nyomozóknak azonban később újabb adatok kerültek a birtokukba, ezért elővették az ügyet. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés miatt indított eljárást. Ennek során kiderült, hogy a később elhunyt férfi, aki szívességi lakáshasználóként élt a tetőtérben fél éve, egyik ismerősével italozott, amikor az rátámadt, és emiatt a sértett magatehetetlen állapotba került. A későbbi áldozat pszichiátriai betegséggel élt, amire gyógyszert szedett. Az elkövető néhány hónappal korábban szabadult a börtönbüntetésből. Az áldozat nyilvános helyen ismerkedett meg vele, és felhívta magához italozni, ami mellé gyógyszert is fogyasztottak, majd nézeteltérés alakult ki köztük, és az akkor 21 éves elkövető bántalmazta a sértettet, aki ettől elvesztette az eszméletét. Az elkövető szerette volna a bántalmazás és az ott tartózkodásának nyomait eltüntetni, így tüzet rakott a szomszéd szobában, és a házból több értéket magához véve távozott. A tűzoltók találták meg az áldozat összeégett holttestét.

A tűz nem rejtett el minden bizonyítékot
Fotó: police.hu / archív-felvétel

Bogdány alezredes elmondta, hogy az elkövető eladta a házból lopott holmit, majd később újabb bűncselekményeket követett el, például autót is feltört, aminek a nyomait is úgy tüntette el, hogy felgyújtotta az autót. Ezt egyébként elkövetői névjegyként értékelték a rendőrök. Ezekért a bűncselekményekért börtönbüntetést kapott a férfi. 

Bogdány alezredes arról is beszélt, hogy Jánoshalmán közszájon forogtak olyan információk, miszerint a férfihoz köthető a sértett halála, de közvetlen bizonyíték nem volt ellene. 

A rendőrök tovább dolgoztak az ügyön, új feltételezéseket állítottak fel, új szakértői vizsgálatokat folytattak le. Például a kirendelt tűzvédelmi szakértő megállapította, hogy a tűz nem magától keletkezett. Új kihallgatási taktikát alkalmazva a férfit 2021-ben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt hallgatták ki, mely során beismerte bűnösségét. Az eljárást a főkapitányság nyomozói befejezték, és az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek – mondta Bogdány Gyula alezredes.

A másik eseményt tűzokozás köti össze az előzővel, viszont itt az elkövető célja nem a sértett megölése volt, hanem a tűz általi pusztítás, ami a tűz kapcsán ebben az objektumban várható volt.

A férfi tavaly felgyújtott egy kiskunfélegyházi asztalosüzem munkásszállót
Fotó: police.hu / archív-felvétel

Egy kiskunfélegyházi asztalosüzem munkásszállójának folyosóján az éghető anyagok meggyújtásával több helyen szándékosan tüzet okozott egy férfi tavaly február 23-án. Bogdány alezredes elmondta, hogy a férfi az üzemben dolgozott és a munkásszállón lakott. Az elkövetőt a munkavégzés minősége miatt kirúgták és távozásra szólították fel a munkásszállóból, de ő nem akart elmenni. Az összeférhetetlen, társait többször zaklató férfi végül úgy döntött, hogy felgyújtja a szállót. Tudta, hogy a folyosóról nyíló lakószobákban többen tartózkodnak. A tüzet észlelve az ott lakók szerencsésen kimenekültek az épületből. A szakértő véleményében kimondta, hogy a tűzgyújtási helyek a menekülési útvonalon voltak, a tűz hatásai elsődlegesen a menekülés lehetőségét akadályozták meg. A rendőrök órákon belül elfogták a gyújtogatót, aki ellen emberölés kísérlete miatt indult büntetőeljárás.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában