Ügyészség

2024.01.24. 09:56

Közel 29 millió forint értékben lopott munkagépeket a lajosmizsei tolvajbanda

A Kecskeméti Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt vádat emelt öt férfival szemben, akik összehangolt és szervezett módon 65 darab, összesen közel 29 millió forint értékű munkagépet loptak el egy Lajosmizsei telephelyről. Az ötletgazda a lopást előre megtervezte és annak végrehajtásához anyagi ellenszolgáltatás ígéretével társakat toborzott.

Baon.hu

A banda 65 darab, összesen közel 29 millió forint értékű munkagépet lopott el egy Lajosmizsei telephelyről

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádirat szerint a büntetett előéletű férfi szállítmányozási munkái során már járt a lajosmizsei telephelyen. Így látta, hogy az egyik csarnoképületben nagy számú építőipari munkagépet tárolnak. Ezek egy budapesti gazdasági társaság tulajdonát képezték.

A férfi 2022 augusztusában elhatározta, hogy a munkagépeket ellopja, azt előre megtervezte. A férfi a lopáshoz megszerezte a bekerített ipartelep kapujának távirányítóját, valamint 2 csarnoképület – köztük a munkagépeket rejtő épület – lakatjának kulcsát. Ezután a lopáshoz 3 ismerősét hívta segítségül. A csapathoz az egyik társ sógora is csatlakozott. A férfiak úgy állapodtak meg, hogy a munkagépek az ötletgazda birtokába kerülnek, aki az értékesítésből befolyt pénzből fizeti ki társait.

2022. augusztus 13-án éjszaka egy kisteherautóval négyen mentek a telephelyre, a kézzel mozdítható munkagépeket bepakolták a teherautóba, és egy benzinkútra hajtottak. Négy férfi beszállt a társuk által vezetett kamionba, majd visszamentek a telephelyre azért, hogy a nagyobb méretű munkagépeket is felpakolják. Ehhez a szomszédos csarnoképületből egy targoncát vettek kölcsön, amelyet egyikük kezelt, a többiek a munkagépeket pakolták. 

Az öt férfi 65 munkagépet lopott el közel 29 millió forint értékben.

Az ötletgazda 45 db lopott munkagépet Üllőn, egy parkolóban leállított pótkocsiban tárolta, amelynek rendszámtábláját kicserélte. A nyomozó hatóság ezeket és további 3 munkagépet megtalált és lefoglalt, így a lopással okozott kár több, mint fele megtérült.

Az ügyészség a vádlottakat jelentős értékre elkövetett lopás bűntettével, emellett a ötletgazdát egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével is vádolja és velük szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában