Bács-Kiskun

2023.11.27. 09:44

Nemzetközi embercsempészbanda tagjai ellen emelt vádat az ügyészség

Bűnszervezetben irányítóként elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség egy algír férfival szemben, aki a Szerbiából és Hollandiából irányított embercsempész bűnszervezet magyarországi tevékenységét szervezte. Algír és török bűntársaival együtt alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Horváth Péter

Forrás: ügyészség.hu

A vád szerint a Budapesten élő algír férfi 2021. január elején egy arab férfi megbízásából csatlakozott a Szerbiából és Hollandiából irányított embercsempész bűnszervezethez, ami migránsok toborzását, országhatárokon átívelő illegális átjuttatását és továbbszállítását szervezte.

A közlemény szerint az algír férfi első feladata három illegális migráns nyugati határhoz szállítása volt, melyet sikerrel teljesített. Ezután a vádlott magasabb szintű koordináló feladatot látott el a bűnözői csoportban: sofőröket szervezett be, akiknek a fizetség mellett üzemanyagra pénzt, és mobiltelefont biztosított. Bűntársaival egyeztette a szállítások időpontját, a szállítandó személyek számát, valamint a bérlésre alkalmas járműveket és azok bérleti díját. A lebukás elkerülése érdekében a vádlott a szállítás során szakaszonként küldte el a végrehajtóknak a felvételi és kirakási helyszínek gps koordinátáit. A sikeres szállítás igazolására a sofőröknek videót kellett készíteniük, és azt az algír férfinak továbbítaniuk, akkor kaphatták meg pénzüket.

A vádlottat 2021 júniusában egy honfitársa, a másodrendű vádlott is segítette annak ellenére, hogy őt a bíróság 2019 novemberében két évre kiutasította Magyarországról. Az algír férfi azonban a személyazonossága leplezése érdekében hamis francia igazolványt csináltatott, és mostani elfogásakor is azzal igazolta magát a rendőröknek.

Két magyar sofőr mellett egy török férfi, a harmadrendű vádlott is segített a szállításokban. Ő az algír irányító felé fennálló tartozását akarta így törleszteni.

A vádhatóság szerint szerint a vádlottak közel fél év alatt összesen legalább 78 határsértő szállításának megszervezésében vettek részt, ezalatt az irányító algír férfi több mint 3,6 millió forintot keresett.

Az ügyészség mindhárom férfit – egyiküket mint irányítót – bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A magát hamis okmányokkal igazoló algír férfinak emellett közokirat-hamisítás bűntette miatt is felelnie kell. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni – olvasható a közleményben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában