Beszámoló

2023.06.22. 10:39

Szeptemberben költözhetnek a kecskeméti tűzoltók az új laktanyába – galériával

Szőke Kálmán tűzoltó parancsnok elmondta a kecskeméti tűzoltóság tavalyi évi tevékenységéről szóló beszámolóját a csütörtöki közgyűlésen.

Horváth Péter

Az új laktanyában 10 szerállást alakítanak ki a tűzoltók készenléti járművei számára

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A kecskeméti tűzoltóság beszámolója hangzott el a csütörtöki közgyűlésen Szőke Kálmán tűzoltó parancsnoktól, melynek lényegéről mi is beszámoltunk. A képviselő-testület több fontos kérdést is feltett a parancsnoknak. Király József, a Szövetség a Hírös Városért képviselője az új laktanyába költözés időpontjáról, az utánpótlásról és a háztartási tüzek okairól kérdezte a vezetőt. Szőke Kálmán kifejtette, hogy a laktanya építése a végéhez közeledik, augusztusban lesz a technikai átadás a beruházó felé, a költözés pedig várhatóan szeptemberben lesz. Az új laktanya három tűzoltóegységnek ad majd helyet.

Az állomány számáról elmondta, hogy a napi minimum létszámú 18 főt képesek biztosítani a szolgálat ellátásához.

A fluktuációból eredő hiány utánpótlása folyamatos, jelenleg négyen végzik az alapfokú szakmai képzést, ők jövő hónapban végeznek és szolgálatba állnak.

Szőke Kálmán tűzoltó parancsnok
Fotó: Bús Csaba

A megnövekedett riasztások okáról elmondta, hogy 300–400-as nagyságrendnyi riasztást jelent egy viharkár, ami felfelé tolja a statisztikát. A háztartási tüzekhez nagyban hozzájárul, hogy a külterületen lakók az összegyűjtött kerti hulladékot meggyújtják és a száraz időben a tűz továbbterjed, illetve a fűtési szezonban a kályháknál tárolják a fűtőanyagot, ami a kipattanó szikra miatt meggyullad, vagyis az oka jórészt az emberi gondatlanság.

Vancsura István ellenzéki képviselő azt kérdezte, hogy miként reagálna a tűzoltóság egy 1911-eshez hasonló, Kecskemétet érintő földrengésre és felkészültek-e egy ilyen eseményre. Szőke Kálmán elmondta, hogy a földrengés esetére van kidolgozott terv. Ekkor a Kecskeméti HTP elindítja az eset kezelését és szükség esetén segítenek az illetékességi területén működő önkéntes tűzoltó egyesületek. Eszkaláció esetén a környékbeli hivatásos tűzoltók vagy országos szintről is érkezhetnek nemzetközi akkreditációval rendelkező mentőcsoportok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában