Beszámoló

2023.06.19. 16:57

Nőtt a tüzek és a műszaki mentések száma Kecskeméten

Elkészítette a tavalyi évi tevékenységéről szóló beszámolóját a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság a kecskeméti közgyűlés részére.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com/Dm-F/ illusztráció

A Szőke Kálmán ezredes, tűzoltóparancsnok nevéhez fűződő beszámolóból kiderül, hogy a tűz és káresetek számában határozott növekedés volt tapasztalható az elmúlt évben: 2022-ben az előző évhez képest jelentősen több műszaki mentéshez érkeztek ki a tűzoltók és a tűzesetek alakulásában is egy kisebb emelkedés látható.

Az is megállapítható a 15 település tűzvédelmi feladatait ellátó kecskeméti tűzoltóság statisztikájából, hogy jelentősen nőtt a riasztások száma: tavaly 1207 esetben kérték a kecskeméti tűzoltók segítségét a 2021-es 1020 esettel szemben. Az elmúlt öt évben szintén a tavalyi a legnagyobb esetszám,  a második legtöbb riasztás 2020-ban futott be a tűzoltósághoz, 1100 esettel. Tűzesethez 523 esetben, műszaki mentéshez 684 alkalommal kellett vonulnia a tűzoltó egységeknek.

A beszámolóból kiderül, hogy a tűzesetek esetszámai csekély mértékben, nyolc százalékkal, a műszaki mentéseké pedig igen erősen, 27 százalékkal nőttek 2021-hez képest.  

A kecskeméti tűzoltóságnak a legtöbb munkát a szabad területeken keletkezett tüzek adták, ez a tűzesetek 31 százaléka volt. Második helyen az otthonokban keletkezett tüzek voltak, ez 17 százalék. A közlekedési eszközökben fellobbant tüzek száma az összes eset 7 százaléka, míg a tárolási létesítményekben keletkezett tüzek aránya 4 százalékot tesz ki. 

A műszaki mentés statisztikáiból kiderül, hogy e téren a viharkárok adják a legtöbb munkát a kecskeméti tűzoltóknak: ezek az esetek 46 százalékát tették ki, a második helyen a közúti balesetekből eredő mentési munkálatok aránya áll, ami 31 százalék.

A jelentés összegyűjti a tavalyi év kiemelt tűzeseteit Kecskeméten és környékén. Tavaly június 21-én Helvécia külterületén egy tanyán nyolc hektáron égett a száraz fű és avar, az állattartásra és takarmány tárolására használt épületek, valamint az állatok takarmánya. A tűzoltást nehezítette az oltási munkálatok során tapasztalható viharos erejű szél, amiben a lángok gyorsan terjedtek. 

Július 16-án Matkó külterületén 37 hektáron égett a fenyves és lombos erdő. A tüzet több napig oltották az egységek a nyári forróságban.  Az oltást nehezítette gyor terjedés, a tűz nagy kiterjedése és a sok fa is.

A beszámolóban a tűzoltó parancsnok hangsúlyozza, hogy a tűzesetek és a műszaki mentések éves alakulását nagymértékben befolyásolja hazánk időjárása és az emberi tevékenység, és elmondható, hogy a tűzoltóság működési területén általánosak lettek a szélsőséges időjárás okozta káresemények.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában