Videóval / Galériával frissítve

2022.05.18. 14:02

Jövőre átadják az új tűzoltólaktanyát Kecskeméten

Előrehaladott állapotban van az új tűzoltólaktanya építése Kecskeméten, aminek örömére bokrétaünnepet és sajtóbejárást szervezett szerdán a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az új épületegyüttessel a tűzoltók több évtizedes álma valósul meg, méltó helyet biztosítva a város hivatásos tűzoltó-parancsnokságának és katasztrófavédelmi kirendeltségének, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak.

Horváth Péter

Az új laktanya 21. századi színvonalon szolgálhatja a megye biztonságát Fotó: Bús Csaba

Az új kecskeméti, többfunkciós tűzoltólaktanya tartószerkezetének és legmagasabb pontjának elkészültével szerdán bokrétaünnepet szervezett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Az épület megrendelője a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az állam társfinanszírozása mellett több mint 5 milliárd 366 millió forint, vissza nem térítendő uniós KEHOP pályázati forrásból valósítják meg az épületkomplexumot.

Dr. Farkasinszki Lóránt ezredes, megyei igazgató köszöntőjében elmondta, hogy az új szakmai és megyei logisztikai központtal 21. századi színvonalon szolgálhatják a megye biztonságát. 

A Külső-Szegedi úti telephely kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az állomány a legrövidebb idő alatt és a legkevesebb forgalmi akadálytól hátráltatva érje el a veszélyeztetett területeket, ezzel is gyorsítva a beavatkozást. 

Az új laktanyában 10 szerállást alakítanak ki a tűzoltók készenléti járművei számára, és az épületrész később a raktárhelyiségek átalakításával igény szerint bővíthető. A szertár feletti épületszárnyban irodák, a 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati, illetve raktárhelyiségek kapnak helyet. A megyei igazgatóság és a kirendeltség az irodai szárnyban talál otthonra, ahol modern kialakítású tárgyaló, ügyfélváró, orvosi és pszichológiai vizsgáló is készül. Az új központban csaknem kétszázan dolgoznak majd. Az épületkomplexum harmadik szárnyát a raktárépület képezi. Utakat, parkolókat is kialakítanak az épület körül, utóbbiak akadálymentesen is megközelíthetőek lesznek. A kültér alkalmas lesz kiképzésekhez és sportoláshoz is. Az épület energiahatékony üzemeltetéséhez mintegy 50 kilowattos napelem rendszer és talajszondás hűtő-fűtő rendszer járul hozzá.

Az igazgató hangsúlyozta: az új laktanya nem csak hazánk büszkesége, hanem Közép-Európa legszebb tűzoltó központja lesz.

A kivitelező Modinvest Kft. ügyvezetője, Ifj. Németh Miklós elmondta, hogy a háromszintes, lapos tetős, vasbetonvázas épület, körülbelül 5300 négyzetméter alapterületen fekszik. 2021 januárjában indultak el a kivitelezési munkák. Mintegy ötezer köbméter földet mozgattak meg, az alapozás során 152 kútalapot helyeztek el 1400 köbméter betonból. 

A szerkezetépítési munkák során 13500 négyzetméter zsaluanyagot mozgattak meg, 5000 köbméter beton és 500 tonna betonacél került az épületszerkezetbe. Jelenleg a szakipari munkák kivitelezése, a homlokzati nyílászárók és a Kingspan falpanelek beépítése zajlik, valamint elkészült a lapostető szigetelése. Belül gipszkartonozás és felületképzéses aljzatozási munkák folynak. Várhatóan 2023 első negyedévében készül el az új tűzoltólaktanya.

A bejáráson jelen volt dr. Salacz László országgyűlési képviselő és dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója is.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában