beruházás

2021.01.18. 13:01

Elkezdődött a kecskeméti tűzoltólaktanya építése

A napokban egy olyan többszintes, három eltérő funkciót betöltő szárnyból álló épület kivitelezése kezdődött meg Kecskeméten, amely alkalmas arra, hogy egyidejűleg biztosítsa a városi tűzoltólaktanya, a katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatékony működését.

Zs. D.

Régi probléma oldódhat meg Kecskeméten az új tűzoltólaktanya építésével. Mint ismert, a kecskeméti tűzoltóság belvárosi elhelyezkedése évek – sőt évtizedek – óta problémát jelent, rengetegszer felvetődött az elköltöztetése a központból. Az is gond, hogy a szűk hely miatt nem bővíthető, így a szerkocsik számát se lehet növelni. Az új laktanya építésének többször nekifutottak, a napokban végre elkezdődött az építkezés is az 5-ös főút mellett, a lőtér mögött.

Több mint 5,6 milliárd forintos európai uniós forrásból zajló komplex beruházás célja, hogy a megyeszékhely tűzoltói és hivatali dolgozói a kor kihívásainak megfelelő, komfortos, korszerű, gazdaságosan üzemeltethető és környezetbarát munkahelyen láthassák el a mindennapi szolgálatukat.

A csaknem ötezer-háromszáz négyzetméteres épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb forgalmi akadállyal érje el a veszélyeztetett területeket, ami hozzájárul a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozáshoz – közölte szerkesztőségünkkel Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az új laktanyában tíz szerállást alakítanak ki a tűzoltók készenléti járművei számára,

az épületrész a későbbiekben a raktárhelyiségek átalakításával szükség szerint bővíthető. A szertár feletti tűzoltólaktanya épületszárnyában irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kapnak majd helyet. A megyei igazgatóság és a kirendeltség helyiségeit az irodai szárnyban alakítják ki, ahol egyebek mellett modern tárgyaló, ügyfélváró, valamint külön orvosi, pszichológiai vizsgáló is készül. Az épületkomplexum harmadik szárnya a raktárépület lesz.

A kecskeméti tűzoltóság jelenleg a belvárosban van, innen költözik majd a laktanya az új helyre
Fotó: Hraskó István

A létesítmény körül utak és parkolók épülnek, utóbbiakat akadálymentesen megközelíthetővé teszik. Az épület mellett rendezett zöld terület és a legénység kiképzéséhez, gyakorlatozásához szükséges sportpályák is létesülnek: a tűzoltók füves sportpályán, homokos röplabdapályán, illetve salakos futópályán erősíthetik majd fizikai erejüket, állóképességüket. A korszerű épület a tervezett napelemes rendszernek és a modern, talajszondás hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető lesz.

A Kecskeméten, az ország legnagyobb megyéjének székhelyén működő tűzoltó-parancsnokság tizenöt település csaknem 212 ezer lakójának, vagyis minden második Bács-Kiskun megyei embernek a biztonságát erősíti. A beruházás várhatóan 2023 tavaszán fejeződik be.

Borítóképünkön az új laktanya látványterve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában