Határvédelem

2022.08.05. 08:07

Több mint hatvan határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön 18 óra és pénteken 6 óra közötti időszakban összesen 244 határsértőt tartóztattak fel és 82 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Fotó: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 7 esetben összesen 63 határsértőt tartóztattak fel Bócsa, Bácsalmás, Hercegszántó, Hóduna, Katymár és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 9 esetben összesen 158 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Kübekháza, Szeged-Szőreg és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 1, Somogy megyében 6, Békés megyében 1, Budapesten 1, Tolna megyében 14 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, szír, pakisztáni és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják az elmúlt 12 órában Bács-Kiskun megyében 3 esetben a rendőrök összesen 32, Csongrád-Csanád megyében 3 esetben 50 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 12 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Tolna megyei Tamási közigazgatási területén, a 65-ös számú főút 32. kilométerszelvényénél augusztus 4-én 16 óra 50 perckor a rendőrök megkísérelték ellenőrzés alá vonni egy szerb honosságú személygépkocsit, amely a rendőri jelzésre nem állt meg és elmenekült, majd Kocsola külterületén egy kukoricaföldre hajtott. A rendőri intézkedés megkezdése előtt a gépkocsi vezetője és utasai elmenekültek a helyszínről. A terepkutatás eredményeképpen 17 óra 50 perckor a járőrök megtalálták a 14 külföldi férfit, az embercsempészt pedig 21 óra 25 perckor fogták el Kocsolán.

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 5-én 2 óra körül Bács-Kiskun megyében, az 54-es főúton halálos tömegszerencsétlenség történt, amelyben egy embercsempész és több illegális migráns is megsérült.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján augusztus 5-én 3 óra 44 perckor a 64-es számú főúton, Enying-Balatonbozsokon a járőrök megkíséreltek intézkedés alá vonni egy magyar honosságú személygépkocsit, amely a rendőri jelzésre nem állt meg. A jármű Balatonendréd külterületén, a 6501-es számú úton jobbra kanyarodás közben felborult és kigyulladt. A járműben utazók a gépkocsiból kiugrottak és a közeli erdőbe menekültek. Hat illegális migránst a rendőrök elfogtak, az embercsempész felkutatása folyamatban van. A jelenlegi információk alapján a balesetben senki sem sérült meg.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában