Videóval

2022.01.13. 09:08

Bíróság előtt kell felelnie az M5-ösön büntetőfékező autósnak

Közúti veszélyeztetés bűntette miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy férfival szemben, aki tavaly januárban az M5-ös autópályán, a Kecskemét-Nyugat közelében autójával bevágott egy kisteherautó elé, majd indokolatlanul erősen fékezett. Pechjére a mögötte haladó fedélzeti kamerája az egészet felvette.

Hraskó István

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a vádlott  kecskeméti férfi tavaly január 11-én délelőtt M5-ös autópályán Budapest felől Szeged irányába közlekedett.

Mint a videón is látható, a Kecskemét-Nyugat lehajtó előtt nem sokkal egy kamiont és egy autószállító trélert előzött a külső sávban. Előtte egy kisteherautó haladt, a vádlott nem igazán foglalkozott a biztonságos követési távolsággal, szinte letolta a kisteherautót, mert úgy gondolta, annak sofőrje nem elég gyorsan végezte el az előzést, és feltartja őt a haladásban.

– Amikor a vádlott az előzést befejezte, csekély oldaltávolságot tartva az akkor már a külső sávba visszahúzódó kisteherautó elé vágott, majd hirtelen indokolatlanul erősen fékezett előtte. A sértett teherautósofőr a járművek ütközését csak erőteljes fékezéssel tudta elhárítani. A sértettnek köszönhetően a járművek nem ütköztek, személyi sérülés nem történt. 

A vádlott azonban szándékosan megszegte azon KRESZ szabályokat, 

miszerint előzni abban az esetben szabad, ha a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni, ugyanakkor a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. A vádlott e szabályok megszegésével a sértett életét, testi épségét szándékosan közvetlen veszélynek tette ki – nyilatkozta dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna.

Az ügyészség a szabadlábon lévő vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja és büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – felfüggesztett börtön, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozza vele szemben azzal, hogy a közúti járművezetéstől is el kell tiltani. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában