Kecskemét

2021.09.09. 15:40

Nem tett beismerő vallomást a zebrán gázoló buszsofőr

Egy év hat hónap fogházbüntetést indítványozott az ügyészség K. Szabolcs egykori buszsofőr ellen, amiért 2019-ben a zebrán gázolt el egy 64 éves férfit, aki újraélesztését követően a kórházban belehalt a fejsérülésébe.

Hraskó István

Kecskemét Járásbíróság, K. Sz. halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségének tárgyalása

Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméten történt halálos balesetről annak idején mi is többször beszámoltunk. A csütörtöki vádismertetés során Gaál Tibor, a Kecskeméti Járási Ügyészség ügyésze elmondta: a vádlott, K. Szabolcs 2019. augusztus 2-án este 21 óra 13 perckor a Dózsa György úton, az Izsáki út felől a Petőfi Sándor utca irányába vezetett egy helyi járatú buszt mintegy 45 km/h sebességgel. Az úttest nedves volt, a forgalom gyért, a közvilágítás működött, az esti szürkület miatt a látási viszonyok korlátozottak voltak.

A buszvezető az Ipoly utcai kereszteződés melletti zebrához ért (Európa Pékség előtt), ott azonban nem adott elsőbbséget a zebrán előtte balról jobbra áthaladni szándékozó gyalogosnak.

A fékezés ellenére mintegy 20 km/h sebességgel ütötte el az autóbusszal a 64 éves férfit. A gyalogos az úttest jobb szélére zuhant, míg a vádlott a busszal a külső sávban állt meg.

 

Fotó: Bús Csaba

 

A férfit a helyszínen a rendőrség munkatársai újraélesztették, majd a mentők kórházba szállították, azonban a baleset során olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a kórházi ellátás ellenére két nappal később meghalt.

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat. Az ügyész hangsúlyozta: a baleset azért következett be, mert K. Szabolcs megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni; a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni. Gál Tibor azt is hozzátette: az elhunyt férfi már 11,7 másodperce haladhatott át a zebrán, amikor a busz elütötte.

A dr. Karasz Zsuzsanna bíró által tartott előkészítő ülésen az ügyészségi mértékes indítvány egy év hat hónap végrehajtandó fogház és négy év közúti járművezetéstől való eltiltás volt, ha K. Szabolcs beismeri bűnösségét és elfogadja a vádiratban leírtakat. Nem így történt, a volt buszvezető – aki ma már teljesen más területen dolgozik – nem tett vallomást, védője, dr. Beck Péter ügyvéd pedig kérte a tanúk – a baleset bekövetkeztekor buszon utazók – és az igazságügyi orvos-és műszaki szakértő személyes meghallgatását. Sőt, javasolta új szakértők kirendelését is, mert véleménye szerint feltételezéseket és valószínűsítéseket tartalmaznak az eddig született szakvélemények. Hogy pontosan mit, az nem hangzott el.

A csütörtöki ülésen még arra derült fény, hogy a vádlott 2014 óta rendelkezett buszra jogosítvánnyal, több millió kilométert vezetett balesetmentesen, a gázolás után viszont megszűnt a DAKK-nál a munkaviszonya. Most élettársával egy hét hónapos gyermeket nevelnek. A tárgyalás novemberben lesz, érdekesség, hogy online meghallgatás formájában, a vádlott ugyanis Kecskeméttől messze lakik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában