M5-ös buszbaleset

2020.08.09. 20:18

A lengyel konzul köszönetet mondott a kiskunhalasi kórház munkatársainak

Vasárnap délután végig látogatta azokat a kórházakat a lengyel konzul, ahova a kiskunfélegyházi buszbaleset lengyel sérültjeit szállították a mentők.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A kecskeméti kórház után – ahova több súlyos sérült is került – a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat kereste fel Karol Kalinowski, ahova több mint húsz könnyebb sérültet szállítottak. A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének konzulja egyeztetett dr. Ördögh Csaba orvos-igazgatóval és Kuris István László alpolgármesterrel.

A konzul miután találkozott a lengyel sérültekkel, nyilatkozott a Baon.hu helyszínen lévő munkatársának. Karol Kalinowski köszönetet mondott a kiskunhalasi kórház dolgozóinak, akik fogadták és ellátták a lengyel honfitársait. Elmondta, hogy a Halasra került családok telefonon tudják tartani a kapcsolatot a más kórházakba került hozzátartozóikkal. Igyekezett közreműködni abban, hogy a lengyel utasok megértsék, hogy milyen protokollon kell átesniük a halasi kórházban a koronavírus-járvány miatt, valamint, hogy addig nem utazhatnak haza, amíg az elvégzett korona-vírus teszt eredménye nincs meg. A családokat külön kórtermekben helyezték el, hűsítő italokat kaptak és ellátták őket kórházi öltözékkel, hogy az éjszakát megfelelő körülmények között, lehetőleg pihenéssel tudják tölteni.

Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy testvérvárosi kapcsolatokon túl szoros barátság fűzi a halasiakat Lengyelországhoz. Amikor a kiskunfélegyházi tragédia híre eljutott hozzá, azonnal felvették a kapcsolatot a lengyel nagykövetséggel és a város vezetése felajánlotta segítségét a bajba jutott lengyel utasoknak.

Karol Kalinowski lengyel konzul Kiskunhalasról Szegedre indult tovább, ahova több súlyos sérültet szállítottak a mentők. Elmondta, hogy érkeztek sérültek a szentesi kórházba is, információi szerint onnan azonban a sérültek később Kecskemétre kerültek.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában