kék hírek

2019.03.27. 16:41

3 milliót fizethet az önkormányzatnak a Bartók-szobor tolvaja

1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Járásbíróság Cs. Józsefet, aki 2017 szeptemberében ellopta a kecskeméti Kodály Intézet parkjából a Bartók Bélát ábrázoló szobrot.

Hraskó István

Először tagadott, de végül beismerte tettét Cs. József

Forrás: baon.hu

Fotó: Hraskó István

2017. szeptember 7-én csonkították meg Szervátiusz Tibor Kodály Intézet előtti, Csak tiszta forrásból című bronzművét. A Bartók Bélát ábrázoló szobrot lefeszegették a talapzatáról, és elvitték (a mű másik része, Kodály Zoltán alakja így hónapokig egyedül volt látható, aztán azt is ellopták). A tolvajt később megtalálta a rendőrség, bár Cs. József a nyomozás során tagadta a bűncselekmény elkövetését. Arra sem derült fény, mi lett a 3 millió forint értékű Bartók-szobor további sorsa, a műtárgyat a nyomozás során nem sikerült felkutatni a rendőröknek. A sértett tulajdonos önkormányzat kérte a lopással okozott kár megtérítését.

Cs. József a bíróságnak írt levelében azzal magyarázta a szoborlopást, hogy kapcsolata megromlott élettársával, aki megfenyegette, hogy elveszi tőle két kisgyermeküket. A tolvaj állítása szerint emiatt lelkileg összetört, és a gyerekek elvesztése miatti rettegésben többször is meggondolatlanul cselekedett. A vádlott szerint börtönbe kerülése előtt mindenét pénzzé tette, hogy gondoskodjon fiáról és lányáról, és határozott szándéka, hogy a rácsok mögül kikerülve nevelni akarja őket.

Először tagadott, de végül beismerte tettét Cs. József
Fotó: Hraskó István / baon.hu

Cs. József egyébként a bírósági tárgyalás során nagyon fogadkozott. „Ez az utolsó ügy és vége! Utána megyek dolgozni” – jelentette ki egy ízben. A 27 éves kecskeméti férfi bűnlajstroma nem rövid: két fiatalkorú társával – testvérével, a 16 éves Cs. Alexszel és a 17 éves B. Józseffel – 2017 augusztusa és novembere között további hat lopást is elkövetett Kecskeméten. Öccsével betört egy Csáktornyai utcai házba, és onnan tűzhelyet, kályhacsövet, falitükröt loptak el. Szintén együtt emeltek el egy kutyaházat a kecskeméti Praktiker áruházból, aztán 6 ezer forintért eladták, de elkötöttek egy segédmotoros kerékpárt is a KFC étterem mögül, Cs. József pedig még négy kerékpárt is a Városháza előtti tárolóból és a Csongrádi utcából. Az eltulajdonított, illetve veszélyeztetett tárgyak összértéke mintegy 427 ezer forint volt. Cs. József kilenc hónapig volt előzetesben, most még korábbi ügyei – lopásai – miatt kiszabott 1 év 5 hónapos börtönbüntetését tölti.

Cs. Józsefet végül a Kecskeméti Járásbíróság 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A tolvajnak az önkormányzat részére kártérítés címén még 3 millió forintot is meg kell fizetnie. Társait közérdekű munkára ítélte a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában