Kecskemét

2018.04.17. 10:23

A Bartók-szobor tolvaja is bíróság elé kerül

Vádat emelt az ügyészség egy 26 éves kecskeméti férfi ellen, ő lopta el tavaly szeptemberben Kecskeméten, a Kodály Intézet parkjából a Bartók Bélát ábrázoló szobrot. A művet sajnos nem találták meg a rendőrök.

Hraskó István

A két bronzszobor már eltűnt Fotó: Bús Csaba

Tavaly szeptember 7-én csonkították meg Szervátiusz Tibor Kodály Intézet előtti, Csak tiszta forrásból című bronzművét. Mint a megyei főügyészség keddi sajtóközleményéből kiderül, egy 26 éves kecskeméti férfi volt a tettes, ő feszítette le a Bartók Bélát ábrázoló szobrot a talapzatáról, és magával vitte (a mű másik része, Kodály Zoltán alakja így hónapokig egyedül volt látható, aztán azt is ellopták, lásd lentebb). Mint dr. Schmidt Gábortól megtudtuk: a 3 millió forint értékű Bartók-szobor további sorsa ismeretlen, a műtárgyat a nyomozás során nem sikerült felkutatni a rendőröknek. A sértett tulajdonos önkormányzat kérte a lopással okozott kár megtérítését.

A vádlott bűnlajstroma nem rövid: két fiatalkorú társával 2017 augusztusa és novembere között további hat lopást is elkövetett Kecskeméten. Tűzhelyet, kerékpárokat, robogót, kutyaházat és egyéb tárgyakat vittek el, vagy tettek erre kísérletet. Az ellopott, illetve veszélyeztetett tárgyak összértéke mintegy 427 ezer forint volt. A 26 éves férfi a hat lopás közül hármat egyedül, kettőt az egyik fiatalkorúval, míg egyet a másik bűntárssal közösen követett el.

A felnőtt vádlott előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, őt az ügyészség négy rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével és három rendbeli, üzletszerű lopás vétségével vádolja. A szabadlábon védekező fiatalkorú vádlottak közül az egyik fiút két rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével, míg a másik fiatalkorút egy rendbeli lopás vétségével vádolja az ügyészség.

A Kodály Intézet előtt látható Szervátiusz Tibor „Tiszta forrásból” című alkotása, viszont a Bartók Bélát ábrázoló bronzszobrocska eltűnt a helyéről. Fotó: Bús Csaba

Kodály szobra szerencsére előkerült

A Kodály Intézet előtti, Csak tiszta forrásból alkotás tavaly sajnos más tolvaj figyelmét is felkeltette. Bartók szobrát ugye szeptemberben feszítette le a most vádlottá lett férfi, aztán karácsonykor Kecskemét híres szülöttének szobra is eltűnt a műről.

A Kodály-szobor tolvajára pár nap alatt rátaláltak a rendőrök. A környékbeli kamerák segítségével azonosították az illetőt, a 37 éves G. Ferencet. Ő először tagadott, utána viszont részletes beismerő vallomást tett, majd megmutatta a nyomozóknak, hova rejtette el a 3 millió forint értékű szobrot, miután december 25-én éjjel 2 órakor letörte. Egy zsáknyi fűrészporba csomagolva bedobta a Vadaskert kerítésén. A zsák – mivel eldugott részen lapult – nem tűnt fel sem a Vadaskert dolgozóinak, sem a látogatóknak, az ügyben legilletékesebb G. Ferenc útmutatása révén viszont a rendőrök meglelték az alkotást. Kiderült, a tolvaj karácsonykor éppen a Kéttemplom közben biciklizett, majd mikor meglátta a szobrot, felmászott a kompozícióra, a szobor talapzatát rugdosta és rángatta, míg a művet tartó csavar eltört.

Januárban a Kecskeméti Járásbíróság a bűncselekményt beismerő G. Ferencet 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónapra felfüggesztette.

Kiemelt kép:

A két bronzszobor már eltűnt

Fotó: Bús Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában