Baja

2024.01.25. 15:51

Átmenetileg zsugorodó piacon is eredményes az AXIÁL Kft. – galériával

A magyar agrárium legnagyobb rendezvényén, az AgrárgépShow kiállításon a hagyományoknak megfelelően sor került az AXIÁL Kft. évértékelő sajtótájékoztatójára. A vállalat 2023-as eredményeit, valamint 2024-es várakozásait Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője ismertette.

Márton Anna

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője

Fotó: Beküldött fotó

A globális trendek értékelésével kezdődő eseményen a gépgyártás fellendülése mellett is nehéz időszaknak értékelték a 2023-as évet a vállalat képviselői. Bár tavaly végre helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási idők és megállt a gépek áremelkedése is, a kereskedelmi szektor mégis kihívásokkal szembesült. A kedvezőtlen környezetet a pandémia és a háborús helyzet elhúzódó gazdasági hatásai generálták, melyek egybe esnek az agrárszektort érintő uniós fenntarthatósági irányvonalak élesedésével, komoly versenyhátrányt okozva a kontinens gazdálkodóinak. Mindez a nyugati országokat megrázó gazda-tüntetésekkel terhelve az európai géppiacon a vásárlóerő jelentős csökkenését eredményezte.

A régiós és hazai kitekintést 2023-ban tovább árnyalta, hogy az országunkat 2022-ben sújtó történelmi aszály miatt gazdálkodóink alapvetően kevesebb tartalékkal indították a tavalyi évet, miközben az orosz-ukrán konfliktus miatt bezuhant terménypiaci árak ezt a térségét sújtották leginkább. A jelenlegi helyzet rendkívüliségét mutatja, hogy míg korábban az újgépes értékesítési volumen csökkenésével a használtgépek forgalma nőtt, most mindkét kategóriában párhuzamosan csökkenő adatok láthatók.

Szerencsére az előző időszakra pozitív hatások is jellemzők voltak. Ezek között meghatározó volt a digitalizációs pályázatok áthúzódó kifutása, mely 2022 után további jelentős gépértékesítési forgalmat generált a tavalyi év első felében. Emellett a szélsőséges időjárás a növénytermesztést kihívások elé állította, viszont az intenzív esőknek köszönhetően a bőséges takarmány termett, az állattenyésztők számára kedvezőbb környezetet teremtve. 2024-ben további kedvező fordulatra számít a gépkereskedő, hiszen az érkező új pályázati lehetőségek erősíteni fogják a beruházási kedvet.

Az AXIÁL Kft. ebben a nehéz időszakban is meg tudta őrizni az eredményességét, hiszen az év első felében kimagasló forgalmat sikerült elérnie, melyhez nagymértékben hozzájárult a fentebb említett támogatási pályázat kifutása. 

Ugyanakkor a mezőgazdasági termelést érintő negatív ágazati hatások az év második felében a gépkereskedelmi szektorba is átgyűrűztek, próbára téve ezzel az szereplőket. Az AXIÁL a cég alapvető értékeire – a hatékony, több téren digitalizált működésre, erős beszállítói kapcsolatokra, illetve az aftersales szolgáltatások kimagasló minőségére – támaszkodva stabil maradt ebben az időszakban is.

Így a sikeres első félévnek, illetve a második félév jól kezelt kihívásainak köszönhetően a vállalat árbevétele majdnem elérte a 2022-es adatok szintjét, ismét megközelítve a 150 milliárd forintos nagyságrendet. A stabilitáshoz jelentősen hozzájárult a vállalat széles tevékenységi köre, hiszen az összesített árbevételből 2023-ban is mindössze 60 százalék körüli részt tett ki az új gépeket értékesítő főtevékenység. A jelentős szeletet képviselő egyéb szolgáltatások az év második felében fejtették ki kiegyensúlyozó hatásukat, hiszen a csökkenő gépértékesítési volumen mellett az alkatrészkereskedelem és a szerviztevékenységek részaránya 5 százalékkal magasabb lett.

Harsányi Zsolt ügyvezető-tulajdonos hangsúlyozta: a kedvezőtlen piaci hatások ellenére az élelmiszeripar termékei iránt nem fog csökkenni a kereslet, mert az embereket továbbra is el kell látni, így a földeket ezentúl is meg kell művelni, az ehhez szükséges gépeket is karban kell tartani. A gazdálkodóknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez annak érdekében, hogy megőrizzék, illetve növelhessék versenyképességüket, le kell számolniuk évtizedes szokásokkal, melyek sok területen a talaj termőképességének csökkenéséhez vezettek. A siker kulcsa a korszerű, jól karbantartott eszközökben, a folyamatos új ismeretszerzésben, a pályázati lehetőségek megragadásában, a digitális megoldások alkalmazásában, valamint az új növénykultúrákra való átállásban rejlik. Az AXIÁL Csoport megtette a lépéseket ezen az úton, számítunk a gazdálkodókra, és ők is számíthatnak ránk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!