Kiskőrös

2023.09.15. 11:17

A gazdák szerint botrányosan alacsony a szőlő felvásárlási ára

Ha nem volna az európai uniós földalapú támogatás, illetve EU-s Agrár-környezetgazdálkodási támogatás, akkor jó esetben nullára jönne ki a szőlők után kapott bevétel eredménye – ezt a minap nyilatkozta a baon.hu-nak egy kiskőrösi termelő. Ennek az az oka, hogy az idén is alacsonyak a szőlő-felvásárlási árak, holott a költségek egy év alatt drasztikusan megemelkedtek.

Barta Zsolt

A felvétel az idei szüreten készült a soltvadkerti határban

Fotó: Pozsgai Ákos

A termelő kérte, hogy ne írjuk le a nevét, mert örül, ha túlad a gyümölcsön. Nem akarja, hogy bármelyik felvásárló esetleg kipécézze, mivel a szőlőleadáskor van a legrosszabb alkupozícióban a szőlész. Ekkor ugyanis le kell venni a fürtöket a tőkéről, és egy-két órán belül a pincészetbe kell szállítani, különben tönkre megy a termés.

Mint mondta, a fehér szőlőt 105–110 forint között vásárolják általában. A cserszegi 100–120 mázsával fizet az idén hektáronként, minőségi a szőlő, aranyérmes borokat lehet ebből a fajtából készíteni. Legalább 150 forintos árat kellene érte kapnia a gazdáknak. A kunsági kékfrankosnak is alacsony az ára, holott a legjobb rozét ebből lehet készíteni. Becslése szerint 120–150 forint körül kellene érte kapnia, de ennél most kevesebbért veszik. Sőt, örül, ha elviszik, mert idehaza tavasztól a hideg idő beálltáig lecsökken a vörösborok fogyasztása.

Aki Biankát termeszt, az viszont jól járt. 

Annak ugyanis az ára közelít a minőségi cserszegi árához, azaz 100 forint felett van, a termés mennyisége 150–180 mázsa is lehet átlagosan. Mivel a termesztési költsége alacsony, így jó haszonnal lehet értékesíteni a gyümölcsöt. Igaz viszont az, hogy ebből a szőlőből nem lehet magas minőségű bort készíteni. Nagy tételben gyártott tájborként, esetleg mustként értékesíthető főleg.

Hogy kivágják-e az ültetvényeket a termelők? Nem fogják, mert jövőre jár le az uniós Agrár-környezetgazdálkodási támogatás, addig pedig muszáj termelniük – mondta a szőlész. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!