Termés

2023.08.17. 16:41

Már szüretelnek a Kunsági borvidéken – galériával

Elindult a szüret az ország legnagyobb borvidékén. A gyümölcs minősége jobb lehet a tavalyinál, és akár tíz százalékkal is több lehet a termésátlag. A Kunsági borvidéki pincékben alig maradt a tavalyi borokból.

Barta Zsolt

A képen balról Font Sándor, Font Gábor - jobbról ifj. Font Sándor a soltvadkerti pincészetükben fogadják a szőlőt

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kunsági borvidéken elindult az idei szüret a legnépszerűbb hazai fehérbort adó Irsai Olivérrel, illetve a Néró szőlővel. Soltvadkerten, a Font család már szüretelte a hét közepétől az illatos szőlőt. Ez a keresett szőlőfajta tavaly 441 hektáron termett a borvidéken, amelyhez idén és jövőre több mint száz hektárnyi csatlakozhat, mivel ennyit telepítettek korábban a termelők ebből a fajtából. 

Font Gábor soltvadkerti szőlész-borász szerint az idei év jónak mutatkozik. A csapadék mennyiség megfelelő volt, pláne tavalyhoz képest. Mindössze a fagy csipegetett bele a korai szőlőkbe. Ahogy fogalmazott, az idén a termelőknek nagyon oda kellett figyelniük a növényvédelemre, ugyanis az esőzések következtében a botritisz és a peronosz fertőzések támadták a fürtöket. A tavalyihoz képest két plusz permetezéssel sikerült elébe menniük a betegségeknek. A becslése szerint a családi ültetvényeiken az Irsai Olivér hektáronként 120 mázsával fizethet majd. 

A jövő héten még szedik az illatos szőlőfajtát, amellyel párhuzamosan a Néró szőlőt fogják betakarítani. 

Ezt követően a cserszegi fűszeres, a kékfrankos, az ezerjó, a rajnai rizling, legvégül pedig a kövidinka szüretje következik majd hetekkel később. A korai szőlők közé tartozó Nérót is elkezdték szüretelni már Kiskőrösön. Tavaly 104 hektárnyi kékszőlőt tartottak nyilván a borvidéken.

Font Gábor soltvadkerti borász az Irsay Olivér ültetvény fürtjei között 
Fotó: Pozsgai Ákos

Béleczki Mihály félhektáron szüretel minden évben, csütörtökön is kint is dolgozott a sorok között. Mint mondta, minden évben a Szentpéteri pincészetnek értékesíti a fürtöket. A Néró szőlőről annyit érdemes tudni, hogy kiváló rozébor készíthető belőle. (A legismertebb kiskőrösi borászat külföldön és idehaza jó néhány aranyoklevelet szerzett a rozéboraikkal az elmúlt évek során. ) Ezekben a napokban 17-18 mustfokosak a szőlők, így érettek a szüretre. 

A nyugdíjas kertészmérnök jó szüretre számít, bár tavasszal volt benne egy kis félsz, ugyanis a város környékén mínusz 7 Celsius-fokot mutatott egy hidegfront betörés során a hőmérő. 

A ültetvényében szerencsére nem tett kárt. Az elmúlt hetekben a legjobbkor, mintegy 50 milliméter eső hullott a térségben, amely a gyümölcs fejlődését segítette elő. 

Szentpéteri Attila kiskőrösi borász családja tette ismerté a Néró rozébort az országban. Nagyon sok hazai és nemzetközi elismerést szerzett a család a borversenyeken. A cégük ebből a fajtából most 13 hektár kékszőlős ültetvényt gondoz. Az idén 9 hektárról szüreteli az ókori római császárról elnevezett gyümölcsöt. Az idén még vásárol a termelőktől ilyen szőlőt, mint mondta úgy 150-160 forint körül alakulhat majd a kilónkénti ár. A jövő héten az Irsait takarítják be. 

Hangsúlyozta: minden fürtöt kézzel szednek, így a beltartalmi értéket jobban meg tudják óvni. A családi vállalkozásuk 50 hektáron termeszti a boralapanyagot a térségben. Ő is hangsúlyozta, hogy idén a növények megóvása a betegségektől kiemelkedő feladat volt. Hallott olyan borvidékekről, ahol a termés azért csökkent, mert nem sikerült megóvni a fürtöket. 

A kiskőrösi Kossuth Pinceszövetkezet elnöke, Kunföldi Pál a baon.hu-nak elmondta, hogy a szőlő minőségének a megóvása érdekében a szüretet hajnal 3 óra körül kezdik, és 11-re befejezik a tagok által felfogadott szőlőkombájnosok. Így ugyanis hajnalban és reggel hűvös szőlőfürtöket kell feldolgozniuk. A termés minőségét megőrzik és kevesebb energiát fordítanak a feldolgozás során a lékinyerésre. Ez a módszer két éve működik, és a költségeiket valamivel csökkentette. A szövetkezet 93 fős tagsága 490 hektáron termel. Mint mondta, a felvásárlási árak még alakulóban a térségben. Az azonban biztos, hogy a pincészetekben alacsony az átmenő készlet, azaz van elegendő hely a hordókban az új bor elhelyezésére. Ugyanakkor az országban jelentősen csökkent a vörösbor iránti igény, azaz nem valószínű, hogy a kékszőlő ára magas lenne idén. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!