Nagykőrös

2023.09.01. 06:50

A szőlőhegyeken is váltásra kényszerít az időjárás

A nyári viharok és a szárazság nem okoztak komolyabb károkat Nagykőrös és a környező falvak szőlőskertjeiben – állapították meg a szüret kezdetén a gazdálkodók. Egyes fajták, például az ezerjó fürtjeit meglehetősen jó minőségűnek tartják.

Miklay Jenő

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Többnyire elégedettek a szüretelésre elsőként besorolt, 16–17 mustfokúnak mért Irsai Olivér termésével is. A tapasztalt szőlészek szerint az ültetvényekben nagyobb az életerő, mint amennyit hozamban, minőségben produkálnak. A nyarak egyre hosszabb ideig tartó forróságát a vörös bort adó szőlőfajták viselik jól, a fehérek vegetációját azonban megzavarja: a koraiaknál hetekre előbbre tevődik a szüret, mert ahhoz, hogy a savtartalmat megőrizzék, menteni kell a fürtöket a hőségből.

Marton Ferenc nagykőrösi szőlőtermesztő szerint a klímaváltozás a szőlősgazdaságokat is technológiai váltásra kényszeríti.

– Megoldhatnánk a problémát a meleg időjárást jobban bíró vörös szőlőfajták elszaporításával, azonban a fogyasztók mind nagyobb mértékben a fehér borokra tartanak igényt. Ezért a fehér fajták közül kell kiválasztani a leginkább megfelelőket. Például a középérésű rizlingféléket. A koraiak fürtjeit már nyár végén szedni kell, még akkor is, ha a lehetségesnél alacsonyabb a cukortartalom, mert ha a savakat ellélegzik a növények, nem lesz jó borunk – mondta a szakember.

A térség jellemző szőlőfajtái a Bianka, a Cserszegi fűszeres szürete szeptember közepe táján kezdődik, a következő hónapban pedig a cabernet fürtjei indulnak a présházakba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!