Beruházás

2023.03.06. 17:03

Bővíti kapacitását a Hőplusz Rendszer Kft. Kecskeméten – galériával, videóval

Több mint két és fél milliárd forintos beruházás keretében bővíti gyártókapacitását a Hőplusz Rendszer Kft. Mindszenti körúti telephelyén. Az új létesítmény magában foglalja az új gyártócsarnokot és egy polisztirolhulladék-újrahasznosító üzemet is. A beruházás alapkövét hétfőn tették le.

Horváth Péter

A beruházás alapkőletételén egy időkapszulát is elhelyeztek

Fotó: Bús Csaba

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Hőplusz Rendszer Kft. 2,56 milliárd forintból új gyártócsarnokot és hazánkban egyedülálló polisztirol-újrahasznosító üzemet létesít Mindszenti körúti telephelyén. A beruházás 50 százalékban a Széchenyi Terv Plusz program támogatásával valósul meg, a támogatás összege 1,28 milliárd forint. A tervek szerint jövő május elejére készül el az új üzem.

Az ünnepélyes alapkőletételen Deutsch Endre, a cég egyik tulajdonosa ismertette a beruházás részleteit, egyben visszatekintett a vállalat történetére. Elmondta, hogy a Hőplusz Rendszer Kft. 2006-ban jött létre, teljesen magyar tulajdonú családi vállalkozásként. Az elmúlt 17 évben az ország egyik legdinamikusabban fejlődő szigeteléstechnikai és építőanyaggyártó cégévé fejlődött. A kezdeti évek nagy- és kiskereskedelmi tevékenysége után, a megnövekedett minőségi és mennyiségi igények hatására, 2015-ben létrehozták EPS polisztirolgyártó üzemüket, egy akkor modernnek számító gyártástechnológiával. Hangsúlyozta: hazai gyártóként folyamatosan törekedtek a saját, Premio márkanévvel és logóval gyártott termékeik minél szélesebb körben történő megismertetésére, forgalmazására, illetve a paletta bővítésére. A cég 2020-ban vásárolta meg Kecskeméten a Mindszenti körút 39. szám alatti, több mint 18 ezer négyzetméteres ipari területét, ami egykor a tejüzem volt. A kormány támogatásának és az Európai Unió társfinanszírozásának köszönhetően itt épülhet meg az új EPS polisztirolgyártó és EPS polisztirolhulladék-újrahasznosító üzem. 

Az új létesítmény 4400 négyzetméteres lesz, magába foglalja majd a gyártócsarnokot, a tárolócsarnokot és az irodákat.

A cégvezető elmondta: a fejlesztés keretében új gyártógépsorokat is beszereznek, ehhez partnerül a világszínvonalú minőséget képviselő németországi Erlenbach GmbH-t választották. A technológiai fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi éves 137 ezer köbméteres gyártáskapacitásukat 310 ezer köbméterre tudják növelni. Mellette tovább bővítik a termékpalettát: új lépéshanggátló és lejtképzéses tetőszigetelési termékeket, valamint úgynevezett periméter lábazati pincefalszigetelő anyag gyártását is elkezdik.

A projektnek köszönhetően a cég új munkahelyeket is teremt, jelenlegi 22 fős létszámát 30 főre növeli.

Magyarországon elsőként hoznak létre olyan üzemet, amely újrahasznosítással is foglalkozik. Ezzel nagymértékben hozzájárulnak az ipar, a kereskedelem és a lakossági felhasználás területén keletkező EPS polisztirol hulladékok újrahasznosításához, feldolgozásához, mindezek által pedig a teljes környezetvédelemhez. E tevékenység fontosságát jól jelzi az a tény, hogy az EPS polisztirol hulladék a gazdaság szinte minden ágazatában keletkezik, éves mennyisége szinte felbecsülhetetlen, de újrahasznosítás hazánkban jelenleg nem történik. Deutsch Endre megköszönte a kormány és a kecskeméti városvezetés támogatását.

Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a GINOP pályázatok gazdaságot segítő, fokozott fejlődést lehetővé tévő hatásáról beszélt köszöntőjében. Hangsúlyozta: a fejlesztés egyben válasz a gazdaság modern kihívásaira, köztük a körforgásos gazdasággal kapcsolatos igényekre, hiszen az új üzem azon anyag hulladékként való felhasználását oldja meg, ami mindig problémát jelentett.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester projektnyitó beszédében méltatta a barnamezős beruházás fontosságát, hangsúlyozva, hogy a kecskeméti vállalkozások minden körülmények között megtalálják a boldogulás útját.

A beszédeket követően a szónokok a kivitelező Pallér Csarnok Kft. vezetőjével, Vadász Róberttel közösen elhelyezték a csarnok alapkövét.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!