Bormustra

2022.11.17. 06:55

Az aszályban is kitartott a szőlő, jó minőségű bor készül az idén is Kiskőrösön

Márton nap idején a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend bormustrát végez. Az István Borház biztosított helyet az idei kóstoláshoz Kiskőrösön.

Barta Zsolt

Koccintás az István Borházban a bormustra résztvevőivel

Fotó: Barta Zsolt

Az aszály ellenére kiváló borok készülnek Kiskőrösön. Ezt állapították meg a kiskőrösi borászok a Márton napi bormustra során. A Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere Béleczki Mihály szervezte a szakmai rendezvényt. Hírportálunknak elmondta, hogy 32 fehér, 16 rozé egy siller és négy vörös bort hoztak a pincészetek. Most kevesebb a minta, mint a korábbi években volt. Hat pincészet mutatta be a borait. 

Kiskőrös környékén több mint 2200 hektáron terem a szőlő. Korábban szinte mindegyik család beszűrte a szőlőt, azonban a jövedéki törvény és a pince napló bevezetése nagyon sok kis termelőnek elvette a kedvét a termeléstől. Ráadásul évek óta tendencia, hogy a nagyobb pincészetek nem vásárolnak bort a kistermelőktől, azaz előbb utóbb elhalványul az a tudás, amellyel a régi öregek rendelkeztek. A fiatalok pedig nem fognak olyan tevékenységbe, amely nem biztosít hosszú távú megélhetést a számukra. Illetve az is igaz, hogy az elmúlt egy-két évtizedben jelentős technológiai váltás történt a termelés területén, amely tőkeigényes beruházásokat feltételez. Ezt pedig egy kis pincészet képtelen fedezni – mondta Béleczki Mihály. 

A bormustra után fehér asztal mellett elemezték a résztvevők a minták minőségét. Font Magdolna bor laboratóriummal rendelkező soltvadkerti szakember rendkívül részletes szakmai ismertetőben tekintette át a kóstolt minták jelenlegi állapotát, illetve jellemezte az idei évet. Mint mondta, a hatalmas szárazsággal az volt a baj, hogy egyben jelentős légköri aszályt is hozott. Azaz a levegőben alig volt nedvesség, a növény pedig jelentősen párologtatta a benne lévő nedvességet. Ha ez hosszú ideig tart, akkor a növények jelentős része nem képes túlélni a forróságot. A növény összeszedi minden energiáját, hogy túlélje egy-egy ilyen helyzetben, így kevesebb marad a fürtök nevelésére. 

A kóstolt mintákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy jól iható termékek, a szüretről annyit mondott, hogy egyre jobban oda kell figyelni mikor is takarítják be a termést a termelők. 

Szentpéteri Attila, a családjáról elnevezett borház tulajdonosa is véleményt mondott. Hangsúlyozta, hogy nem csak a szüretet kell jól megválasztani, de arról is dönteni kell, hogy géppel, vagy pedig kézzel szedjék le a fürtöket. A gépi szedés előnye, hogy gyors és olcsóbb mint a kézi szüret. Ugyanakkor stresszt szenved a fürt. A kézi szedés esetében bár drágább az alapanyag értéke, azonban érezhetően jobb az így készült bor minősége.

 Az idén összecsúszott a szüret, mindössze 40 nap alatt kellett leszüretelni a gyümölcsöt, ez pedig nagyon kevés idő. 

Kiss György a borlovagrend tagja minden évben véleményt mond a nedűkről. Hangsúlyozta, hogy a szőlő csodálatos növény, túlélte az aszályt, de jelentős stressznek volt kitéve. Ez a stressz jövőre sem múlik el, mivel a nagy meleg jövőre is beköszönthet. Ettől függetlenül a jól felkészített növény sikerrel vészelheti át a forróságot. Megemlítette, hogy a borászok technológiája a legjobbak közé tartozik az Alföldön. Igaz ez annak is köszönhető, hogy itt rengeteg pénzt tettek a cégek a fejlesztésbe. Mint mondta, lehet, hogy a hegyvidéki borok drágábbak, de ma már nem jobb minőségűek. Ugyanakkor hozzá tette: ma még álom, hogy a szőlő ára 200 forint legyen és egy liter lédig bor ára pedig 500-ért menjen a piacon.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!