Bács-Kiskun

2022.05.03. 17:43

Tanulmányúton bővíthették szakmai tapasztalataikat a túra résztvevői

Tanulmányutat szervezett a Szentkirály–Lakitelek Hegyközség, mégpedig a megyébe, pontosabban a Kunsági borvidékre. Összesen három települést, illetve borászatot látogattak meg.

Szentirmay Tamás

Először Izsákon a Gedeon Birtokot tekintették meg. Fotó: Szentirmay Tamás

Az elmúlt időszakban szinte minden évben – az elmúlt évet kivéve, a járvány miatt – szerveztek tanulmányutat különböző borvidékekre, ahol szakmai tapasztalataikat bővíthetik. László Géza fiatal szőlőtermelő ötlete volt az, hogy ezúttal ne menjenek túl messzire, hanem a Kunsági borvidéken tegyenek kirándulást. Az ezzel kapcsolatos szervezést is ő vállalta. Amint azt elmondta, a mostani tanulmányutat azért szervezte, hogy képet kapjanak a borvidéken arról, hogy hová fejlődött a Kunság az utóbbi évek alatt, illetve, hogy megnézzék, mások milyen eredményt érnek el azokkal a fajtákkal, amelyekkel ők is dolgoznak. 

Izsákon kezdődött a tanulmányút

Először Izsákra utaztak, ahol a Gedeon Birtokot tekintették meg. A szőlősgazdákból és hozzátartozójukból álló társaságot Knábel László fogadta, aki elmondta, hogy a bérelt szőlőkkel együtt mintegy száz hektáron termelnek szőlőt. A munkálatok nagy részét gépekkel végzik, mert ekkora területet nem is tudnának emberi erővel művelni. A különböző fajtákból mustot és bort készítenek, az előbbit külföldre szállítják. A szüret idejét nem a gazdák, hanem ők határozzák meg, attól függően, hogy mikor jön a kamion a mustért. Az ugyanis nem ritka eset, hogy a reggel leszedett szőlő délután már a kamionban van, és indulhat a megrendelőhelyre. Csak saválló edényekkel dolgoznak, ezt találták a legmegfelelőbbnek. A borkészítés mellett pezsgőgyártással is foglalkoznak az utóbbi időben. A szakember szerint a pezsgőfogyasztás az utóbbi időben emelkedő tendenciát mutat, és ez a borászatvezetésben is megtalálta a megfelelő hangsúlyt. A borok közül kövidinkát, generosát, rajnai rizlinget, Irsai Olivért, néró rosét és sárfehér pezsgőt mutatott be kóstoláskor. 

Az Alföld legnagyobb pincéjét is megnézték

A következő állomás Kiskőrös volt, a Szentpéteri Borpince Kft., ahol maga a tulajdonos, Szentpéteri Attila várta a társaságot. Ez a borászat egészen más technikával dolgozik. Nem hagynak sok fürtöt a tőkéken, a hektáronkénti átlag 50–70 mázsa között van, szerintük ugyanis így lehet minőségi bort készíteni. A pincéjük teljesen egyedi és különleges, földbe vájt. Ekkora pincével az Alföldön talán nem is lehet találkozni. Kívülről nem is látszik, hogy mekkora. Mindenesetre a család fokozatosan fejlődik, terjeszkedik, és kiváló borokat készít, amelyek közül több nemzetközi szinten is komoly elismerést érdemelt már ki. A tulajdonos munkáját fia, ifj. Szentpéteri Attila borászként segíti, és jól kiegészítik egymást. Ő a tapasztalatával, fia pedig a fiatalságával, kreativitásával tudjak előrevinni a gazdaságukat. Szentpéteri Attila szerint a metszőolló a pince kulcsa. Ezzel azt akarta kifejezni, hogy már a metszéskor tudja a gazda, hogy milyen bort fog majd készíteni a szőlőből. Először egy kékfrankos rosét mutatott be, majd pedig két késői szüretelésű, 2020-as és 2019-es generosát, amit fahordóban érlelnek. 

Bemutatta a Flexcube-hordót is, ami nem más, mintegy új generációs hordó. Kívül műanyag, de belül tölgyfa van benne, amit lehet cserélni.

Azt is lehet mondani, hogy a hordódonga kerül a borba, nem pedig a bor a hordóba. Így gyakorlatilag olyan minőséget ad, mintha fahordóban érlelnék a bort. A cég tulajdonosa hozzátette, hogy állati eredetű anyagokat, mint a zselatin, kazein, tojásfehérje, nem használnak. Ugyanezt mondta Knábel László is. Megpróbálnak a vegyszermentes borászkodás felé haladni. A feldolgozó- és pincelátogatás után a borházba is ellátogatott a húszfős csapat, ahol ebéd és borkóstolás várta őket. Welcome drinkként titokbort kóstoltak. Szentpéteri Attila elmondta, hogy azért titok a neve, mert nem minden évben ugyanabból a szőlőből készül. Ezúttal tramini volt az alapanyag, és habzóborként kerül forgalomba. Mellette olaszrizling-, chardonnay-válogatás, néró rosé válogatás, cabernero cuve is került a kóstolópoharakba. Ez utóbbiból kiderült, hogy néró és cabernet szőlőből készül, és a nevet le is védették. A kóstolás végén még egy 2019-es cabernet sauvignon válogatás és egy ugyanebből az évből származó, késői szüretelésű generosa várta a csapat tagjait. Ez utóbbi bor annyiban különbözött a pincében kóstolt generosától, hogy már palackban volt. Így különbséget lehetett tenni a két bor között. 

Egy imrehegyi borászatba is ellátogattak

Az utolsó hely, ahova mentek az imrehegyi Béla Borászat volt, ahol Béla Zoltán tulajdonos beszélt a gazdaságáról. Itt ugyan pincét nem néztek meg, de bort kóstoltak, mégpedig kövidinkát, Irsai Olivért, kékfrankos rosét, nektárt, ezerjó-generosa cuvée-t. Ez a fajta házasítás megállja a helyét, a két szőlő borként jól kiegészíti egymást. A végén egy 2020-as kékfrankos, valamint egy 2013-as kései szüretelésű nektár került a poharakba. Amint azt Béla Zoltán elmondta a kóstolásnál nagy jelentősége van annak, hogy milyen pohárból kóstolunk, a pohár ugyanis szelektál. A borász szerint sok jó bor készül Magyarországon, az azonban nem mindegy, hogy hogyan tudják eladni. Vélemény szerint több fahordót kellene használni. 

A bortúra végén azt lehetett megállapítani, hogy mind a három cég mást és mást tartott fontosnak a borászatukban. Többek között ezért is volt érdekes ez a szakmai kirándulás, na és persze azért is, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy nyugodtan lehet Kunsági borokat fogyasztani, mert nem maradnak le más borvidékektől, és kiváló minőséget képviselnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!