Kecskemét

2020.11.24. 11:30

Nem várható jelentős drágulás az ingatlanpiacon

Az elmúlt egy évben fokozatosan, mintegy tíz százalékkal csökkentek a kecskeméti ingatlanárak. Ez a befektetők lanyhuló érdeklődésének köszönhető, hiszen a magas áron vásárolt lakásokból százalékos arányban kisebb hozam realizálható.

Horváth Péter

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. átadja a Kecskeméti Arborétum újonnan megépült kilátóját a nagyközönség számára.

Fotó: Bús Csaba

Míg tavasszal javarészt bezárták az ingatlanirodákat, addig most nyitva vannak és zavartalanul működik az ingatlanértékesítés a biztonsági és higiéniai szabályok betartásával Kecskeméten.

– Most jobb a helyzet, mint tavasszal, nincs akkora félelem az emberekben, mint az első hullám idején volt. Ezért nincs teljes elzárkózás, így óvatosan, de intézik ingatlanügyeiket is. Eddig csupán néhány tulajdonos volt, aki a korlátozások ismeretében jelezte, hogy idén már nem szeretne érdeklődőket fogadni az ingatlanában. Hasonló arány érzékelhető a keresleti oldalon, a leendő vásárlók egy része csak a jövő évtől szeretne ingatlant vásárolni, ez főleg a januárban életbe lépő állami támogatásoknak köszönhető. Ők jellemzően kivárnak a szerződéskötéssel januárig, még akkor is, ha már határozott elképzeléseik vannak jövendő otthonukat illetően – mondta Bende Marianna, a Duna House Jókai utcai irodájának vezetője.

Az irodavezető szerint a megyeszékhelyen nem csökkentek olyan mértékben az ingatlanárak az elmúlt egy évben, mint a fővárosban,

de hozzá kell tenni, hogy ott sokkal magasabb négyzetméterárról indult a csök­kenés.

A megyeszékhelyen lassan csökkennek az ingatlanárak, az utóbbi évben mintegy tíz százalékot, amit elsősorban nem a vírus két hulláma befolyásolt. A használt lakások árainak csökkenését az okozta, hogy korábban azok sosem látott csúcsot értek el, és ilyen magas áron már kevésbé vonzó a befektetőknek, akiknek hozama így már alacsonyabb lenne. Elsősorban a felsőbb emeleten vagy zárószinten található, kevésbé jó állapotú lakások árai indultak el lefelé. Korábban ezeket keresték a befektetők, magáncélra inkább első, második emeleti ingatlanokat vásárolnak.

Nehezen megjósolható, hogy a januárban induló ott­hon­felújítási támogatások hatására merre mozdul, vagy mozdul-e egyáltalán az ingatlanpiac. A várhatóan utó­finan­szírozott támogatási rendszer még az illetékkedvezménnyel együtt sem biztos, hogy annyi új vásárlót csábítana, ami jelentős áremelkedést ered­ményez.

Az eladói oldalon viszont áremelkedésben bíznak, és továbbra is kitartják az árakat, abban reménykedve, hogy akár még magasabb összegért is értékesíthetik használt ingatlanjaikat januártól.

Két szegmensben viszont áremelkedés volt az elmúlt hónapokban: a családi házak és a telkek kategóriájában.

Bende Marianna szerint most a tavaszinál jobb a helyzet
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Sokakat meggyötört lelkileg az első hullámos bezártság, ennek hatására egyre többen keresik a családi házakat, illetve a telkeket egy későbbi építkezéshez, ahol majd szabadabban mozoghatnak. Ezért kissé háttérbe szorult a lakások iránti kereslet. A megnövekedett keresletnek árfelhajtó ereje volt, aminek persze nem azonos mértékben volt hatása a különböző paraméterekkel rendelkező családi házakra. A telekvásárlóknak kedveznek a jövő évi támogatások is, ugyanakkor azt nem láthatjuk előre, hogy a kivitelezők hogyan érvényesítik a kedvezményeket áraikban – mutatott rá Bende Marianna, aki kitért a megyeszékhely albérletpiacára is, ahol hasonló tendencia érvényesült, mint az ingatlanárak terén: az utóbbi egy évben mintegy 10–15 százalékkal csökkentek az albérleti díjak. Míg egy-két éve havonta akár 100 ezer forintot is elkérhettek egy kétszobás panellakásért, mára ez 80 ezer forintra konszolidálódott, ami Bende Marianna szerint átlagosnak tekinthető. A csökkenő folyamat akkor indult el, amikor leállt a Mercedes-gyár kettes üzemének építése, kevesebb lett a potenciális bérlő, így nőtt a kínálat. A vírus számlájára pedig az írható, hogy tavasszal és most ősszel is online oktatást vezettek be a főiskolán, ezért sok diák visszamondta az albérletét, ami még tovább növelte a kínálatot.

Bende Marianna elmondta azt is, hogy a második hullám idején – az elsővel ellentétben – nem csökkent a hitelfelvételi kedv, ami annak is köszönhető, hogy most nem állt le az élet.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!