polgármesteri javaslat

2019.11.20. 12:12

Emelhetik az iparűzési adót Kecskeméten

A polgármester javaslata szerint 1,6 százalékról 1,8 százalékra nőhet 2020-tól az iparűzési adó Kecskeméten, hogy folytatni tudják a megkezdett fejlesztéseket, főleg az útépítéseket.

Hraskó István

Forrás: illusztráció

Fotó: BUS CSABA

A közgyűlés még 2007-ben döntött úgy, hogy a beruházások ösztönzése céljából az iparűzési adót folyamatosan, évi 0,1 százalékkal csökkenti a 2 százalékos maximumról. Az adó mértéke 2011-re így 1,6 százalék lett, ami a megyei jogú városok között – a győrivel együtt – a legalacsonyabb (sőt, a 23 település közül csak Kecskemét és Győr nem él a plafonnal, de Győrben is csak tavaly vezették be az 1,6 százalékos adót). A képviselő-testület csütörtöki ülésére készült, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester által jegyzett előterjesztés szerint az önkormányzat adópolitikájának köszönhetően 2011 és 2018 között összesen 15,2 milliárd forint maradt a cégeknél.

Az anyag ugyanakkor megjegyzi, hogy a Mercedes-gyár beindulása, a beszállítók idetelepülése, az áruszállítás kapacitásának növekedése, a lakosság mobilitási igényének erősödése óriási kihívások elé állította a várost, például az úthálózat fejlesztése terén, amihez biztosítani kell a szükséges forrásokat. Míg 2008-ban a városban regisztrált gépjárművek száma 49 ezer 968 volt, tavaly már 60 ezer 934. Persze ennél jóval több jármű használja a helyi utakat, a naponta, hetente ingázók, az átutazók, turisták is. A forgalom a Magyar Közút 55 mérőpontjának adatai azt mutatják, hogy tavaly napi 543 ezer egységjármű haladt át a város útjain, ez 2011-hez képest 35 százalékos ugrás, és ez az ütem várható a jövőben is.

Az előterjesztés szerint ahhoz, hogy a Kecskemét egységes fejlődése folytatódni tudjon és érzékelhető minőségbeli változások legyenek, indokolt az adó mértékének emelése, a javaslat pedig 1,8 százalék. Ez már jövőre lehetővé teszi az önkormányzatnak a betervezett beruházások megvalósítását, ami hozzájárulhat a vállalkozások bevételeinek növekedéséhez is. A többletbevételek pedig azokra a projektekre is jól jönnek, amelyekre ugyan kapott támogatást a város, de az építőipari áremelkedések miatt kevésnek bizonyul.

“A vállalkozások így hozzájárulhatnak a helyi körülmények, a logisztikai hatékonyságuk és a munkaerő mobilitás feltételeinek javításához” – áll a indoklásban. A városvezetés úgy számol, hogy az adóemeléssel 1 milliárd forint többletbevételhez jutna Kecskemét, és még az 1,8 százalékos iparűzési adóval is vonzó maradhat a vállalkozások számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!